Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Wisselpanden voor versterking centrum Loppersum

Bron: nationaalcoordinatorgroningen.nl

In het wierdedorp Loppersum komt het versterkingstraject in het centrum nu dan echt op stoom. In totaal zullen ongeveer 20 panden in het historische hart van het dorp, vanwege de aardbevingsschade, versterkt moeten worden. Door tijdelijke winkelruimtes te plaatsen, kunnen ondernemers hun winkel openhouden tijdens de versterking van hun pand. Die wisselpanden, waar de ondernemers na elkaar gebruik van kunnen maken, worden centraal in het centrum geplaatst, om de bezoekers zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Als het even kan worden lokale bewoners zo juist meer betrokken bij hun centrumondernemers, in plaats van dat ze naar elders uitwijken vanwege de verbouwing.

Projectleider Tycho Wissink: “Dit heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De centrumvisie die wij voor Loppersum schreven, en alle gesprekken die we daarvoor voerden, is een van de stappen geweest om hier te komen. Dat de versterkingsoperatie nu, op basis van die visie, tot uitvoering komt is ontzettend mooi, maar ook een spannende tijd voor alle betrokkenen.”

Voor deze opgave gingen wij een-op-een in gesprek met alle betrokkenen: eigenaren, ondernemers, vertegenwoordigers van verenigingen, etc. Wij spraken met hen over hun ideeën voor de toekomst van hun onderneming of organisatie, de staat van het vastgoed (i.v.m. versterking), en natuurlijk over hun bereidheid om, al dan niet tijdelijk, naar een andere locatie te verhuizen.

Projectleider Tycho Wissink: “Die gesprekken waren onmisbaar in het inschatten van reële én wenselijke scenario’s. Zo kwamen we tot een flexibele visie, waarin we kaders en kansen konden aangeven voor de versterking. Bij zo’n ingreep in je beschermd dorpsgezicht wil je niets laten liggen. Alles vanuit de gedachte het ‘hart van het dorp’ voor de lange termijn te behouden. Een levendig toekomstperspectief voor Loppersum is heel veel waard, juist gezien de lastige omstandigheden.”

Wij wensen de mensen in Loppersum heel veel succes!

Bijlagen:

Bron: nationaalcoordinatorgroningen.nl
Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie