Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Centrumvisie Waalwijk vastgesteld door raad

Al heel wat jaren is DTNP betrokken bij (het centrum van) schoenenstad Waalwijk in Noord-Brabant. Een mooie nieuwe mijlpaal is dat de gemeenteraad onlangs de door ons geactualiseerde centrumvisie vaststelde. Waalwijk is al jaren bezig het centrum aantrekkelijker te maken, er is al heel veel veranderd, en daar kunnen de betrokkenen dus nu mee voort. Op naar een nog mooier centrum van Waalwijk!

Tycho Wissink over wat er zoal vooraf ging: “Dat is een heel verhaal inmiddels. Wij mogen de gemeente nu al heel wat jaren adviseren en dan is het mooi te zien dat de ambities echt worden opgepakt door gemeente en markt. In 2017 leverden we de eerste centrumvisie op. Sindsdien is er bijvoorbeeld al veel leegstand naar wonen getransformeerd buiten het kernwinkelcircuit, is het Raadhuisplein veel gezelliger geworden, zijn de warenmarkt en de Action verplaatst, is een ontwikkeltraject op gang gekomen voor De Els en is het Schoenenkwartier geopend, met het bezoek van Koningin Maxima op 23 april als kers op de taart.”

Parallel aan het actualiseren van de centrumvisie vroegen de ontwikkelende partijen DTNP vorig jaar ook te adviseren over de herontwikkeling van het planmatige winkelcentrum De Els. Hierbij heeft DTNP onder andere de gemeente ondersteund bij de succesvolle aanvraag voor de subsidie Impulsaanpak Winkelgebieden.

Tycho: “De herontwikkeling van De Els is cruciaal voor het centrum. Hierdoor kan bijvoorbeeld het circuit compacter worden gemaakt, het nu wat magere en versnipperde boodschappenaanbod worden versterkt en kan er verblijfskwaliteit en identiteit worden toegevoegd. Door De Els flink aan te pakken kan namelijk een tweede, complementaire verblijfslocatie bij de jongensschool ontstaan, die meer gericht is op verblijf overdag. Ook kunnen er flink wat woningen worden toegevoegd, wat ook in de gemeente Waalwijk hard nodig is.”

Een van de belangrijkste wensen van betrokkenen en bewoners was het vergroenen van het centrum. Momenteel is de gemeente samen met de BIZ en ontwerpbureau Burobol flink bezig de openbare ruimte aan te pakken en is er in de centrumstraten al veel groen aangebracht. Ook rond het Krophollercomplex krijgen de groenkwaliteit in de visie een flinke plus.

“Mooi om te zien dat het centrum steeds aantrekkelijker wordt,” vindt Pieter Bos, die ook werkte aan de centrumvisie. “Ambities gingen al tijdens het opstellen van de actualisatie over in acties en projecten als vergroening binnenstad, bijvoorbeeld in de Grotestraat-oost, en de ontwikkeling van een kunst-speelelement. We zijn al met al heel blij dat we op dit sleutelmoment in de ontwikkeling van het centrum weer een bijdrage hebben kunnen leveren, met een heldere weg voorwaarts, waar veel draagvlak voor is.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie