Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

U10-gemeenten gaan regionaal detailhandelsafspraken maken

De gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Vianen, Utrecht, Woerden en Zeist werken op regionaal niveau samen in een netwerk met de naam U10. De bestuurders van deze tien Utrechtse gemeenten hebben besloten gezamenlijk afspraken te willen maken over toekomstige detailhandelsontwikkelingen binnen deze regio. Onder procesbegeleiding van DTNP wordt op ambtelijk en bestuurlijk niveau in een aantal sessies bepaald welke afspraken werkbaar en gewenst zijn om de detailhandelsstructuur op lokaal en regionaal niveau economisch vitaal te houden.

Consumentenvoorkeuren wijzigen, mede als gevolg van toenemend internetgebruik, waardoor het perspectief voor de verscheidenheid aan winkelgebieden ook verandert. Per saldo is er behoefte aan minder winkels, maar blijft het in veel winkelgebieden, zoals de hoofdcentra, gewenst het aanbod sterk te houden en vernieuwing mogelijk te maken (dynamiek).

Komende tijd gaan de U10-gemeenten verkennen welke basisafspraken ze willen maken ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkeling van de winkelvoorzieningenstructuur. Thema’s die hierbij aan de orde komen zijn o.a. branchering op PDV-locaties, detailhandel als ondergeschikte nevenactiviteit, internetwinkels/afhaalpunten, blurring, reductie leegstand en onbenutte bestemmingsplancapaciteit, en afstemming van nieuwe winkelontwikkelingen. Uitkomsten uit het Koopstromenonderzoek Randstad 2016 worden meegenomen in de analyse. De recent herijkte verordening van de provincie Utrecht zal als beleidskader meegenomen moeten worden bij de formulering van de regionale afspraken.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie