Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Monitoronderzoek bezoekgedrag in middelgrote centra

Voor het vierde jaar op rij voert DTNP bezoekersonderzoek uit in de middelgrote stadscentra van ons land, in samenwerking met derdejaarsstudenten geografie/planologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. De geselecteerde steden voor dit jaar zijn dezelfde als drie jaar terug: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Gouda, Helmond, Hengelo, Meppel, Oosterhout, Oss, Weert en Zutphen. Hierdoor wordt het een monitoronderzoek, zodat we de uitkomsten kunnen vergelijken met de resultaten uit 2014. Zijn er veranderingen in bezoekdoel en -duur (gerichter?) of herkomst (lokaler?) van de bezoekers? Zien bezoekers het hele centrum en welke routes lopen ze? Is het bezoekgedrag in historische binnensteden anders dan in steden zonder monumentaal karakter?

Aanleiding om dit onderzoek in 2014 op te zetten was de door ons reeds verwachte aantasting van de regionale winkelfunctie van deze steden, doordat ze zich lastig kunnen onderscheiden ten opzichte van internet en de grootste binnensteden. Door wijzigende consumentenvoorkeuren komt de recreatieve winkelfunctie van middelgrote centra inmiddels steeds meer onder druk te staan, met toegenomen leegstand als zichtbaar gevolg.

Het kwantitatieve enquêteonderzoek is dit voorjaar door zes studenten uitgevoerd in de tien genoemde centra en resulteert in een dataset met hierin circa 2.500 respondenten. De studenten gebruiken de data voor hun bachelorthesis. DTNP beheert dit onderzoek, als onderdeel van haar interne kennisbank, en analyseert en gebruikt de uitkomsten in haar advisering aan gemeenten en marktpartijen. Belangwekkende uitkomsten zullen binnenkort op de website met u worden gedeeld.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie