Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Geen verharde weg naar België
Belangenafweging tussen natuur, economie en cultuurhistorie

De gemeente Hilvarenbeek heeft besloten de procedure voor verharding van de De Roovert, de route tussen Hilvarenbeek en België, te beëindigen. Na effectenstudies voor de natuur, cultuurhistorie en economie is geconcludeerd dat opwaardering en verharding van de weg niet haalbaar en gewenst is. DTNP deed onderzoek naar de economische meerwaarde en kwam tot de conclusie dat verharding slechts een zeer bescheiden plus kan opleveren voor de plaatselijke horeca en detailhandel.

De Roovert is een rustige zandweg tussen Hilvarenbeek en het Belgische Poppel en loopt dwars door het natuurgebied de Rovertse Heide. De route wordt vooral gebruikt door plaatselijk en recreatief verkeer. Mede door de aanwezigheid van de Rovertkapel, de grenspaal uit 1843 en het bruggetje over de Rovertse Lei heeft de weg een cultuurhistorische waarde. Al jaren wordt gesproken over opwaardering van de route zodat de detailhandel en horeca in Hilvarenbeek beter bereikbaar worden voor Belgische bezoekers.

Om inzicht te krijgen in de mogelijke extra bestedingen die de verharding kan opleveren, maakte DTNP een concurrentieanalyse van Hilvarenbeek en omliggende plaatsen. Belangrijke criteria waren het horeca- en winkelaanbod, de ruimtelijke kwaliteit, onderlinge afstanden, de kwaliteit van de infrastructuur en het parkeerregime. Uit de analyse kwam naar voren dat de concurrentiepositie van Hilvarenbeek niet wezenlijk wordt versterkt na verharding van de Roovert, en dat de bestedingen naar verwachting slechts minimaal zullen toenemen.

Mede op basis van het economische onderzoek heeft de gemeente Hilvarenbeek, na jaren van discussie, besloten de procedure voor verharding van de Roovert definitief te stoppen. Na een zorgvuldige belangenafweging is besloten dat de bescheiden extra bestedingen niet opwegen tegen de natuur- en cultuurhistorische waarden van de Roovert en het omliggende gebied.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie