Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

DTNP prijst Drentse aanpak op Zomercongres Retailagenda

Op maandagmiddag 3 juli heeft minister Kamp tijdens het Zomercongres Retailagenda in Zwolle met 26 gemeenten RetailDeals getekend. Er zijn nu 140 gemeenten en 12 provincies met een RetailDeal. Na de ondertekening was er volop ruimte voor inspiratie en kennisdeling in kleinere workshops. Dirk Jan Droogh ging in ‘zijn’ workshop in op de ervaringen van DTNP in Drenthe.

DTNP is volop betrokken bij de concrete uitvoering van RetailDeals. In veel gemeenten werken we met stakeholders aan compacte centrumgebieden en transitie van winkelpanden naar andere functies. Met provincies denken we na over hun veranderende positie: van oudsher hebben provincies een rol bij het afstemmen tussen gemeentes van nieuwe regionale winkelplannen. Steeds meer is juist het wegvallen van winkels (leegstand) en daarmee de vitaliteit en leefbaarheid binnen gemeenten de opgave. Daarbij gaat het niet alleen om winkels en leegstand, maar uiteindelijk vooral ook over het woon-, werk-, leef- en investeringsklimaat als geheel. Dit overstijgt het onderwerp ‘retail’. Maar de vraag is welke rol provincies willen en kunnen spelen in dit maatschappelijke vraagstuk.

Vanuit onze werkzaamheden in het centrum van Coevorden zien wij dat de aanpak van provincie Drenthe heel goed werkt. Deze provincie stimuleert en faciliteert actief het kennisdelen tussen gemeenten. Drentse gemeenten gaan regelmatig gezamenlijk in elkaars centra kijken en wisselen ideeën en ervaringen uit. Maar ook heeft de provincie een binnenstadsfonds gestart, met geoormerkt geld per centrum, van waaruit de aanpak van centra wordt gestimuleerd en ondersteund. Daarbij gelden wel duidelijke voorwaarden: een heldere centrumvisie, met concrete projecten, die inzet op de eigen identiteit, afbouw van winkelmeters, een compact centrum en cofinanciering van projecten met gemeente en marktpartijen. We zien dat dit fonds werkt als een tierelier: alle gemeenten die voor het fonds in aanmerking komen, zijn heel actief met betrokkenen aan de slag. De eerste resultaten zijn zelfs al zichtbaar.

De concrete ‘samen aan de slag’-aanpak van Drenthe kan in onze optiek heel goed werken voor de aanpak van middelgrote centra in andere provincies. In de problematiek van leegstand, leefbaarheid en vitaliteit van centra, maar ook in de oplossingen hiervoor, loopt Drenthe wellicht voor. Daar kunnen andere provincies hun voordeel mee doen.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie