Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Nieuw standplaatsenbeleid voor Nijmegen

Standplaatsen, zoals een viskraam of bloemenstal, en binnenkort ook weer de kerstbomenverkoper, horen bij de stad. De gemeente Nijmegen wil ze dan ook graag faciliteren. De openbare ruimte is echter schaars en op sommige plekken kunnen standplaatsen ook overlast bezorgen. Helder beleid en duidelijke regels zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers en een goed woon- en leefklimaat voor inwoners.

Afgelopen week heeft het college van B&W van Nijmegen nieuw standplaatsenbeleid vastgesteld. DTNP begeleidde de gemeente bij het opstellen ervan. Het oude beleid bood vaak nog onvoldoende houvast om standplaatsen toe te staan op plekken waar ze een toegevoegde waarde hebben of om ze op ongewenste locaties te weigeren. De druk op de schaarse ruimte in de binnenstad vroeg ook om nieuwe afwegingen. Voor de verschillende delen van de stad is bepaald waar en hoeveel standplaatsen toegestaan worden. Het aantal standplaatsen in de drukke binnenstad wordt beperkt en commerciële promotionele standplaatsen worden daar niet langer toegestaan.

Voor bepaalde standplaatsen of tijdstippen kunnen er meer gegadigden zijn dan plekken. Vergunningen worden daarom niet langer voor onbepaalde tijd verleend, maar voor maximaal 5 jaar. Het verdelingssysteem van de schaarse vergunningen is goed gemotiveerd in het standplaatsenbeleid en is voor iedereen transparant. Dit betekent dat de verdelingsprocedure, het aanvraagtijdvak en de toe te passen criteria voor iedereen vooraf inzichtelijk en helder zijn.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie