Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Coevorden stemt unaniem in met centrumvisie DTNP

Nog net voor de jaarwisseling heeft de gemeenteraad van Coevorden unaniem ingestemd met de Toekomstvisie Centrum Coevorden. De visie, opgesteld door DTNP, is een gezamenlijk project van de gemeente Coevorden en Centrummanagement Coevorden. In de visie worden ingrijpende keuzes gemaakt voor de binnenstad.

Doordat de winkelfunctie in middelgrote centra als Coevorden afneemt, is de uitdaging de binnenstad ook aantrekkelijk te maken voor andere publieksfuncties. Daarbij kan, meer dan nu, ingespeeld worden op de kwaliteiten en het interessante ‘verhaal’ van de historische vestingstad. De in het hart van de vestingstad gelegen Markt staat centraal en vormt in de toekomst ‘de huiskamer van de stad’. Hier kan de relatie met de haven, het Arsenaal en het Kasteel worden gelegd en de Markt vormt het centrale knooppunt tussen de verschillende centrumstraten. Deze krijgen in de toekomst elk meer een eigen karakter. Naast winkels zullen ook andere centrumfuncties en wonen belangrijker worden. Om functiewijziging te vergemakkelijken worden de verkeersfunctie en inrichting van straten waar nodig aangepast. Kers op de taart is het idee voor een stadsbrouwerij/-boerderij aan de Weeshuisweide, als sfeerbrengende ‘icoon voor de binnenstad’.

De visie is niet alleen unaniem vastgesteld door de raad, maar wordt ook breed ondersteund door de Coevorder samenleving, doordat met ondernemers en overige betrokkenen een zorgvuldig proces doorlopen is. Stap voor stap werden analyse (wat is eigenlijk het probleem?), visie (wat kunnen en willen we?) en uitvoeringsplan (hoe gaan we aan de slag?) gedeeld in grote en kleine bijeenkomsten met betrokkenen. Gedurende de rit is veel begrip ontstaan voor elkaars inzichten en knelpunten en zijn veel tegenstellingen overwonnen. Door de ‘stap voor stap’- en ‘met elkaar’-aanpak is het echt een gezamenlijke visie geworden. Nog voor de raadsbehandeling zag je ondernemers al anticiperen en in actie komen. Zo hebben zich al enthousiaste initiatiefnemers gemeld voor de stadsbrouwerij/-boerderij.

Met het vaststellen van de visie komt ook een bedrag van 4,5 miljoen beschikbaar om in dit nieuwe jaar aan de slag te gaan met de uitwerking en uitvoering van projecten. Ook dat zal weer in nauw overleg met en tussen alle betrokken partijen gebeuren.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie