Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Nieuws

Twee van de drie gemeenten actief met transformatie

Sittard-Geleen zet flinke stappen in strijd tegen leegstand

Geplaatst op 2018-01-26 11:15:02

Vorig jaar tekenden 140 gemeenten een retaildeal, waarmee ze aangaven concreet actie te willen ondernemen tegen de leegstand. Uit onderzoek van Ons Retailland blijkt dat van de 73 gemeentes die een vragenlijst hebben ingevuld tweederde al actief bezig is met transformatie van winkelpanden. Bij ongeveer de helft daarvan is er ook daadwerkelijk beleid opgesteld om de transformatie te faciliteren.

Wij hebben gezien dat het hebben van goed beleid cruciaal is voor dit transformatieproces. Eigenaren van leegstaande panden worden pas actief als zij zien dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor hun pand en als ze weten dat ze ook kunnen rekenen op medewerking van de gemeente.

In de gemeente Sittard-Geleen is dit beleid inmiddels opgesteld en werd er onder andere een pilot-project opgestart om leegstaande winkelpanden in de Stationsstraat en de Steenweg in Sittard te gebruiken voor andere functies, zoals wonen, horeca en dienstverlening. DTNP stelde een plan van aanpak op en sprak daarvoor met alle ondernemers en eigenaren in de straten. In samenspraak met hen werd een aantal concrete maatregelen opgesteld.

Inmiddels zijn de eerste resultaten van het transformatieproces duidelijk zichtbaar. Voor een flink aantal voormalige winkelpanden zijn er al concrete plannen voor invulling met een andere functie, zoals wonen, educatie of dienstverlening, bij een deel hiervan is deze transformatie zelfs al uitgevoerd. Onlangs werd zelfs bekend dat een groot bedrijfs-/winkelpand, dat al jaren leegstaat, verkocht is en wordt omgebouwd naar een luxueus wooncomplex. In het miljoenenproject, La Gare gedoopt, komen levensloopbestendige appartementen. Op de begane grond komt een klein commercieel deel. Hiervoor hebben al een aantal ondernemers belangstelling getoond. Met deze transformatie wordt een groot deel van de 2000 m2 leegstaande winkelruimte in dit pand uit de markt gehaald.

Een wat kleiner, maar niet minder cruciaal stapje in de transformatie van de Stationsstraat/Steenweg is het plaatsen van hekjes haaks op de gevel, zodat een strook voor het pand vrijkomt voor privaat gebruik. Er is, wederom in samenspraak met de betrokkenen, gekozen voor mooie strakke hekjes, die in het middendeel allemaal verschillend zijn. Wij vinden het een mooi resultaat en zijn benieuwd hoe de ‘geveltuintjes’ er in het voorjaar uit zullen zien, en hoe de straten zich verder zullen ontwikkelen naar stadsstraten met veel verschillende functies en een groene, en levendige openbare ruimte.

Bijlagen:

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie