Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Vijfde jaargang onderzoek Middelgrote centra

Ook dit jaar helpen wij een frisse groep studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen om het gedrag van bezoekers aan middelgrote centra te onderzoeken. Zoals we ondertussen in elk winkelgerelateerd artikel en blog kunnen lezen gaat het met de detailhandel in deze centra niet altijd even goed. Deze ontwikkeling begonnen wij als een van de eersten te zien en om dit te met cijfers te onderbouwen zijn we in 2014 dan ook in samenwerking met Radboud Universiteit Nijmegen begonnen met een onderzoekstraject. Wie bezoekt zo’n centrum, hoe komen ze er en wat doen deze bezoekers in het centrum? De antwoorden op deze en andere vragen zijn steeds weer van waarde in onze advisering.

Welke centra?
Dit jaar herhalen we het onderzoek met de groep centra met het kleinste winkelvloeroppervlak, van circa 20.000 tot 40.000 m²: Elst, Geleen, Gorinchem, Haaksbergen, Houten, Nijkerk, Tiel, Waalwijk, Woerden, Wageningen, Wijchen en Zevenaar. Door herhaalonderzoek te doen staven we onze resultaten en maken we snel gaande ontwikkelingen inzichtelijk. Als medio mei de enquêtes voor deze jaargang zijn afgerond, zitten er ruim 12.000 respondenten in onze interne databank.

Thesis
De studenten doen dit onderzoek voor hun Bachelor Thesis. Door samen te werken, creëren ze een database met voldoende diepte om representatieve uitspraken te doen over complexe onderwerpen. De basisvragenlijst wordt dan ook elk jaar uitgebreid met vragen voor specifieke thesisonderwerpen. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld vragen over internet-oriëntatie en leegstandsbeleving.

Proces
Naast hun begeleider vanuit de universiteit voor de individuele thesis zijn wij er om de studenten te ondersteunen en te coachen met de voorbereiding, uitvoering en verwerking van de bezoekersenquêtes. Waar moet je zijn? Hoeveel respons is reëel? Wat moet je weten over een centrum? Hoe spreek je mensen aan? ‘Ah, u bent op de fiets! Wat goed, dat is al één vraag klaar’ en meer van dat soort klassiekers, die we hebben opgedaan tijdens onze eigen uren als enquêteur in de winkelgebieden van ons land.

DTNP en studenten
Ook dit jaar hebben we weer het volste vertrouwen in de studenten die voor dit onderzoek hebben gekozen. Vaak komen studenten uit deze groepen later voor een bepaalde klus of als afstudeerder weer bij ons over de vloer. Zo is deze week de master thesis van onze stagiaire Maartje Lucassen, die in een voorgaande jaargang aan dit onderzoek heeft meegedaan, afgerond. Op alle fronten is dit jaarlijkse onderzoek dus een waardevolle samenwerking.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie