Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Integrale centrumvisie Bergen op Zoom in de maak
Doel: één visie op de binnenstad voor alle beleidsvelden

Op allerlei beleidsvelden wordt in gemeente Bergen op Zoom gestuurd en gereageerd op lokale ontwikkelingen. Dit geldt in het bijzonder voor de binnenstad. De binnenstad is een zeer dynamisch gebied: een historische decor met toeristisch potentieel en een zeer belangrijke functie als identiteitsdrager, voorzieningenhart en ontmoetingsplek voor haar inwoners. Een echt integrale koers is nodig om in alle opzichten effectief te kunnen sturen op de kwaliteit van de binnenstad.

Samen met een twintigtal ambtelijk specialisten van de gemeente maakt DTNP een analyse van alle hoofdlijnen van de sectoren detailhandel, horeca, cultuur, leisure, evenementen, (city)marketing, vrijetijdseconomie, bedrijven, kantoren, diensten, maatschappelijk, zorg, wonen, welstand, ruimtelijke ordening, stedenbouw, openbare ruimte, beheer, vergunningen, duurzaamheid, water, verkeer en parkeren. Deze hoofdlijnen worden dit voorjaar gebundeld tot een integraal streefbeeld, op basis waarvan alle beleidssectoren de koers voor de komende jaren verder kunnen doorontwikkelen.

Vooralsnog blijkt het beleid van de meeste sectoren, waar nodig, al aardig op elkaar afgestemd. Wel kwam tijdens de eerste bijeenkomst direct de meerwaarde van het ‘van elkaar weten waar je mee bezig bent’ naar boven. De transformatie van commercieel vastgoed in de centrumranden (detailhandels- en kantorenbeleid) naar wonen is een goed voorbeeld van het met elkaar samenhangen van verschillende beleidsvelden dat in deze bijeenkomst aan de orde kwam. In de woningbouwprogrammering wordt al op deze ontwikkeling geanticipeerd en er wordt gestuurd op woningtypen (binnenstad als woonwijk). Tijdens de bijeenkomst bleek dat de bij wonen in het centrum opkomende duurzaamheids- en verkeersvraagstukken in de autoluwe binnenstad nog wel het hoofd moeten worden geboden. Daarnaast rees de vraag of binnenstadbewoners voldoende in de behoefte aan specifieke wijkvoorzieningen worden voorzien.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie