Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Studenten aan de slag met ruimtelijke opgaven voor centrumgebieden
Discussiebijeenkomst studievereniging Radboud Universiteit

Op uitnodiging van studievereniging Mundus van de Radboud Universiteit woonde Tycho Wissink op 17 april een bijeenkomst van het Mundus Next Café bij. De bijeenkomst had als thema Visies op de Binnenstad. Tycho opende de avond met een presentatie over de trends en ontwikkelingen in het Nederlandse winkellandschap en over de uitdagingen waar verschillende soorten centra voor staan. De omslag in het consumentengedrag is daarbij leidend.
Hoe moeten verschillende centra omgaan met hun ruimtelijke en programmatische opzet nu de functie en positie is veranderd? Vooral de mate waarin men vast zou moeten houden aan een strak ‘winkelgebied’ is een interessant onderwerp voor steden met een grote saneringsopgave. Hoe worden de verschillende typen centrumbezoekers ruimtelijk het best gefaciliteerd, juist ook ten opzichte van de kwaliteiten van internet?

Het saneren van winkelmeters kan op verschillende manieren. Een compacte centrumopzet is een streven, maar het is sterk afhankelijk van de ruimtelijke context in hoeverre het saneren van winkels in bepaalde gebieden ruimtelijk haalbaar is dan wel een wenselijk resultaat oplevert. Als voorbeeld van twee verschillende strategieën liet Tycho onze projecten in de centra van Waalwijk en van Bergen op Zoom zien. In beide projecten zijn gebieden aangewezen waar transformatie naar een ander functieprofiel is gewenst, maar de scheiding wel/geen winkel is in Waalwijk veel nadrukkelijker in de gebiedsprofielen aanwezig. De presentatie eindigde met de vraag in hoeverre transformatie door de vastgoedmarkt zelf ‘automatisch’ gebeurt en waarom wij denken dat actieve sturing daarin wenselijk is.

Met de algemene context voor ogen werd daarna ingezoomd op Nijmegen. Oud-wethouder Binnenstad Ben van Hees gaf toelichting op de ontwikkelingsstrategie voor de binnenstad van Nijmegen. Enkele specifieke projecten, zoals de Bloemerstraat, werden behandeld waarbij de oud-wethouder de studenten uitlegde welke uiteenlopende belangen er bij dit soort processen spelen.

De studenten gingen daarna met elkaar en de aanwezige experts in discussie aan de hand van opdrachten met de thema’s duurzaamheid, het ondernemersbelang en de leefbaarheid in de binnenstad.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie