Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Concept-centrumvisie Meierijstad gepresenteerd

De gemeente Meierijstad biedt haar inwoners het beste van twee werelden: drie lokale voorzieningencentra met een herkenbaar dorps karakter én de Noordkade, een sterke economische motor met ‘stadse’ voorzieningen. In de concept-centrumvisie van DTNP, die op woensdag 10 oktober tijdens een openbare inloopavond gepresenteerd werd, vormt deze kwaliteit van de gemeente het uitgangspunt.

Schijndel: blijven werken aan een compact en overzichtelijk dorpscentrum
Met het centrum van Schijndel gaat het goed. Het centrum heeft een heldere structuur met weinig leegstand. In de nieuwe centrumvisie blijft de Hoofdstraat dan ook een ononderbroken lint van aantrekkelijke en gevarieerde centrumfuncties. De Markt vormt een belangrijk verblijfsgebied in het midden van dit lint; hier wordt ingezet op meer levendigheid. Daarnaast is aan de zuidzijde van het centrum een betere ruimtelijke aansluiting met de beide supermarkten gewenst. Ook in de toekomst moet er dus hard gewerkt worden om het centrum aantrekkelijk en compact te houden. Binnen het centrum bundelen ondernemers de krachten, terwijl de gemeente buiten het centrum transformatie van randzones blijft stimuleren.

Sint-Oedenrode: keuze voor een duidelijke hoofdstructuur en meer verblijfskwaliteit
Het centrum van Sint-Oedenrode kent, ondanks de sterke identiteit en hoge waardering van bezoekers, enkele urgente opgaven. De huidige splitsing van het winkelcircuit leidt tot minder passanten en tot structurele leegstand in Borchgrave. Achteroverleunen is geen optie meer, het is nu tijd voor een structurele keuze. De toekomstige hoofdstructuur van het centrum wordt gevormd door Markt en Heuvel; hier kan de verblijfskwaliteit worden verhoogd (herinrichting Markt). Borchgrave en Kofferen zijn daarentegen transformatiegebieden. Gemeente, ondernemers, eigenaren en inwoners zullen actief positieve ontwikkelingen moeten stimuleren.

Veghel: terug naar de basis met een passende omvang
Door de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed scoort het centrum van Veghel momenteel een onvoldoende bij de bezoekers. De oostzijde van het centrum is programmatisch sterk (met publiekstrekkers en parkeervoorzieningen), en de westzijde biedt ruimtelijke kwaliteit. In het onoverzichtelijke en naar binnen gekeerde centrale winkelgebied is echter veel leegstand en door diverse aanloopgebieden wordt het centrum ook nog opgerekt. Om het evenwicht te herstellen moet het centrum terug naar een passende omvang voor het eigen dorp. Deze verkleining kan niet ‘zomaar’ worden voorgeschreven. Uitgaande van een herkenbare, toegankelijke en compacte basis zal de nieuwe centrumstructuur in een zorgvuldig en integraal vervolgtraject met alle stakeholders worden bepaald. De huidige centrumvisie vormt hier dus slechts de start van een vervolgproces.

De Centrumvisie Meierijstad wordt eind dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie