Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Gemeenteraad Heerlen kiest unaniem voor zeven horecaclusters

Op 28 november jl. heeft de gemeenteraad van Heerlen unaniem de nieuwe horecavisie en de bijbehorende horecanota aangenomen. De horecavisie die wij voor de gemeente hebben opgesteld, geeft de ontwikkelingsrichting aan voor de horeca in de hele gemeente. De focus ligt daarbij vooral op het centrum van Heerlen. Daar wordt de horeca zoveel mogelijk geclusterd op een beperkt aantal locaties, waardoor er voor consumenten ook echt wat te kiezen is. In totaal zijn zeven complementaire horecapleinen aangewezen, elk met een eigen DNA, sfeer en horecaprofiel. Zo kan er worden gekozen voor het grote terrassenplein met avondhoreca op het zuidelijk Pancratiusplein, maar de bezoeker kan ook kiezen voor een intiemere omgeving op het noordelijk Pancratiusplein. Om de ontwikkeling van de clusters zoveel mogelijk te stimuleren, wordt terughoudend omgegaan met horeca buiten de zeven concentratiegebieden. Daar is horeca vooral van toegevoegde waarde, het is ondersteunend aan de daar gevestigde winkels. Buiten het centrum wordt ingezet op behoud van het huidige voorzieningenniveau.

Om de horecavisie vervolgens ook goed te verankeren in gemeentelijk beleid hebben we de horecavisie vertaald en uitgewerkt naar een horecanota. In die nota is beschreven hoe relevante gemeentelijke instrumenten, zoals het bestemmingsplan, APV, openingstijden, vergunningen en inrichtingseisen, kunnen worden ingezet om de nieuwe visie te realiseren. De horecanota is daarmee een cruciale schakel tussen de toekomstgerichte langetermijnvisie en concrete gemeentelijke sturingsinstrumenten (korte termijn).

Met de vaststelling van de visie en de nota beschikt de gemeente Heerlen over een actueel horecabeleid en een toetsingskader voor nieuwe initiatieven en kan de gewenste dynamiek in het centrum de komende jaren worden vergroot.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie