Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Alternatieve strategie tegen leegstand in centrum Groesbeek

DTNP sprak in opdracht van de gemeente Berg en Dal en provincie Gelderland met individuele ondernemers en vastgoedeigenaren in en om het centrum van Groesbeek. Door middel van deze gesprekken wilde de gemeente potenties voor verplaatsingen en transformatie in beeld krijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het programma SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland, waarmee de provincie gemeenten helpt met hun leegstandsopgaven.

Samen met de Groesbeekse Ondernemersvereniging en de Bedrijven-investeringszone Groesbeek-Centrum hebben wij een selectie gemaakt van eerste gesprekskandidaten onder eigenaren van leegstaand vastgoed en winkeliers. Uit de eerste gespreksronde bleek invulling van leegstand door verplaatsing weinig kansrijk; winkeliers buiten het centrum die tot verplaatsing waren te verleiden, hadden dit reeds gedaan. De oplossing voor de leegstandsproblematiek lag niet bij individuele winkeliers van buiten het centrum.

Wij hebben daarom, na een tussentijdse evaluatie, onze analyse verlegd naar het onderliggende (structurele) probleem en een bredere sectorale kijk dan winkels alleen. Het centrum kent allereerst te veel winkelmeters. Daarnaast valt de centrumstructuur uiteen in verschillende gebieden met beperkte samenhang. Juist in het hart van het centrum ontbreekt de functionele en ruimtelijke relatie om van het centrum een aantrekkelijk geheel te maken. Het Marktplein kan echter een sleutelrol vervullen om de samenhang en routing tussen de deelgebieden te verbeteren. Ook buiten de vele evenementen om heeft het ruime Marktplein de potentie de spil in het actieve dorpsleven van Groesbeek te zijn.

Nu lag er voor het Marktplein nog een plan om bestaand winkelvastgoed (Scapino en leegstand Hema) via sloop-nieuwbouw terug te bouwen, met appartementen erboven. Naar aanleiding van onze analyse en aanbevelingen is het plan ontstaan om in plaats hiervan op deze locatie het sociaal-cultureel centrum De Mallemolen te huisvesten. De Mallemolen ligt nu buiten het centrum. Door deze publieksfunctie aan het Marktplein te plaatsen, worden de relevantie van het centrum én de sociale functie van het Marktplein vergroot. Met deze alternatieve afronding van het centrumplan verdwijnt bovendien bestaand winkelvastgoed uit de markt, wat de leegstand vermindert. De gemeente Berg en Dal is inmiddels een haalbaarheidsonderzoek voor de verplaatsing van de Mallemolen gestart.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie