Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Herziening marktregels Amstelveen
De Markt van Amstelveen is weer klaar voor de toekomst

Het Amstelveense college van B en W heeft onlangs de regelgeving voor de warenmarkten in de gemeente aangepast. Deze modernisering van de marktregels was een van de aanbevelingen uit de door DTNP opgestelde ‘Toekomstvisie Markt van Amstelveen’. Met deze herziening kan de Markt van Amstelveen ook in de toekomst haar sterke en onderscheidende positie in de regio vasthouden.

Elke vrijdag wordt op het Stadsplein de Markt van Amstelveen gehouden. De warenmarkt heeft in de huidige vorm een passende omvang, kent een gevarieerd aanbod en is goed ingepast in het Stadshart. Door landelijke trends (teruglopend marktbezoek) en lokale ontwikkelingen (vernieuwing Stadshart) ontkomt ook deze warenmarkt echter niet aan veranderingen. Op verzoek van de marktcommissie en de gemeente deed DTNP daarom onderzoek naar de toekomstige positie van de Markt van Amstelveen.

Uit een enquête onder ondernemers kwam de (gedwongen) verplaatsing van de markt tijdens evenementen als grootste knelpunt naar voren. Ondernemers gaven aan omzetverlies te lijden bij de verplaatsing naar het Handelsplein aan de andere kant van het centrum. Daarnaast zorgden de voorgenomen ontwikkelingen in het Stadshart (en de voorgenomen verplaatsing van de warenmarkt richting de Rembrandtweg) voor onduidelijkheid en onzekerheid bij ondernemers. Zo was, in afwachting van de precieze ontwikkelingen in het Stadshart, de nieuwe (vaste) vergunningverlening voor de warenmarkt tijdelijk stopgezet.

In het onderzoek van DTNP is de mogelijke verschuiving richting de Rembrandtweg nader uitgewerkt, om zo de toekomstige omvang van de markt vast te kunnen stellen. Dit biedt nieuwe zekerheid voor marktondernemers en gemeente, ongeacht de wijze waarop de definitieve ontwikkelplannen voor het Stadshart vorm krijgen. Uit de analyse van DTNP bleek dat deze verschuiving ook tijdens evenementen een oplossing zou kunnen bieden. In overleg met de marktondernemers heeft de gemeente nu besloten om in de aanloop naar een nieuw Stadshart de vrijdagmarkt tijdens de evenementen niet langer te verplaatsen naar het Handelsplein.

Met de nieuwe regelgeving komt een einde aan een periode van onzekerheid. Hierdoor kan de gemeente weer meer vaste vergunningen voor bepaalde tijd uitgeven. Daarnaast is onder andere de leeftijdsgrens van een vergunninghouder en de eis dat een ondernemer persoonlijk aanwezig is afgeschaft. De gemeente biedt met deze modernisering van de regelgeving ruimte aan een verdere professionalisering van de warenmarkt. Zo kan de Markt van Amstelveen verder bouwen aan een succesvolle toekomst.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie