Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Transformatievisie voor het centrum van Veghel

In december vorig jaar is de centrumvisie voor de gemeente Meierijstad vastgesteld door de gemeenteraad. Voor het centrum van Veghel is hierin een grote uitdaging neergelegd: in de komende jaren zal er circa 11.000 m² aan winkelruimte moeten verdwijnen (circa een derde van het centrum). Gezien de omvang en de impact van de transformatieopgave is het niet mogelijk om ‘zomaar’ voor te schrijven welke delen van het huidige centrum hun publieke functie behouden en waar deze juist verdwijnt.

Om die keuze wel te maken is een intensief vervolgproces opgestart, waarmee we tot een transformatievisie op het centrum van Veghel zijn gekomen. In dit vervolg op de centrumvisie namen we allereerst de tijd om, tijdens individuele gesprekken, de mogelijkheden en belemmeringen van de diverse stakeholders te bespreken. Daardoor is heel goed inzicht ontstaan in het centrum, en waren we, ondanks de zeer complexe opgave, in staat te komen tot een kansrijke en breed gedragen toekomstige centrumstructuur.

Tijdens meerdere bijeenkomsten met ondernemers en eigenaren hebben wij de visie op de transformatie voorgelegd en getoetst. Hieruit kwam een breed draagvlak naar voren, waarbij de pijnlijke keuzes die wij voorlegden werden herkend en erkend. Het is een goed voorbeeld van een zeer complexe opgave waarbij met een open, eerlijke en heldere communicatie tot een realistische en breed gedragen oplossing gekomen kan worden.

Na een presentatie van de resultaten van de visie begin september in de gemeenteraad, wordt eind oktober en begin november de visie ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Na vaststelling van de visie kunnen alle vervolgprojecten ook daadwerkelijk opgestart worden.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie