Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Positionering Oude Dorp Amstelveen: een eigenwijs stukje stad

De oorsprong van Amstelveen ligt in de wijk Oude Dorp. Hier, nabij veenplas De Poel en het Amsterdamse Bos, waren jarenlang de school, de markt, de kerk, verschillende winkels en later ook het raadhuis gevestigd. Inmiddels is de positie van het Oude Dorp gewijzigd. Het moderne Stadshart heeft de rol van hoofdcentrum overgenomen. De gemeente Amstelveen vroeg DTNP, mede naar aanleiding van de geplande overkapping van de A9, de toekomstige positionering van het Oude Dorp te onderzoeken: voor wie is de wijk en wat is er mogelijk? Hoe wordt dit een plek van verbinding en ontmoeting?

Wij stelden het unieke ‘verhaal’ van het Oude Dorp samen op basis van lokale input: via een online participatieplatform en een klankbordgroep (van lokale ondernemers, eigenaren en bewoners) lieten wij de Amstelveners aan het woord. Hieruit bleek voor ons dat het Oude Dorp, zowel in karakter als in uitstraling, een ‘eigenwijs stukje stad’ is. Het Oude Dorp kent een grote lokale betrokkenheid en vanuit het eigen ‘dorpse’ karakter (de gemeenschapszin en saamhorigheid in de buurt) wordt er hard gewerkt om het dorp zo goed mogelijk aan de buitenwereld te presenteren en tegelijkertijd het lokale woon- en leefklimaat op peil te houden.

Vanuit onze expertise concludeerden wij dat het Oude Dorp geen volwaardig ‘winkelgebied’ meer is of zal worden. Tegelijkertijd zagen wij hier wel kansen voor creatieve ondernemers die zich onderscheiden door persoonlijke aandacht en uitstekende vakkennis. In aanvulling op de positionering deden wij daarom enkele aanbevelingen voor nieuwe ‘spelregels’, waarmee het Oude Dorp in de toekomst weer een plek van verbinding en ontmoeting kan worden.

De positionering is inmiddels vastgesteld door het college, waarmee de eerste stap richting een nieuwe gebiedsvisie voor het Oude Dorp is gezet. De volgende stap is een inspraakronde over de verkeerssituatie en uitwerking van de positionering tot een stedenbouwkundig plan.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie