Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Marktpotenties Spaanse mercado in Haarlemse passage op een rij

Cobraspen Groep is in de Koninginnebuurt in Haarlem bezig met de ontwikkeling van een overdekte lokale versmarkt, naar het voorbeeld van een Spaanse mercado: De Garage Passage. Er zullen in de passage circa zeven winkels komen, waar verse etenswaren en delicatessen gekocht kunnen worden. Daarnaast kunnen de buurtbewoners elkaar hier ontmoeten en een kopje koffie drinken.

Voor Cobraspen voerde DTNP een onderzoek uit naar de marktpotenties. We keken daarvoor naar de dagelijkse aanbodstructuur in het zuidelijk deel van Haarlem en, uitgaande van koopstromen vanuit de wijken in Haarlem-Zuid en de afvloeiing naar internet, naar de concurrentiepositie van de nieuwe versmarkt binnen deze structuur.

Hiervoor onderzochten we de bevolkingskenmerken van de inwoners van het verzorgingsgebied van de passage: welke dominante leefstijlen hebben de huishoudens in dit gebied, wat is het gemiddelde inkomen en hoeveel besteden ze aan dagelijkse aankopen? De versmarkt past goed bij de levensstijl van inwoners van de Koninginnebuurt; veelal mensen met een hoger inkomen die bewust kopen en gaan voor verse producten van goede kwaliteit.

Daarnaast telden we twee dagen lang het aantal passanten bij beide ingangen van de passage. Hoeveel mensen komen er per uur lopend, fietsend of met de auto langs de versmarkt? Hoewel er nu nog weinig winkels rond de passage zijn, blijken er al behoorlijk veel passanten langs de voordeuren te komen.

Op basis van deze feiten en cijfers kunnen ondernemers besluiten of ze zich in De Garage Passage willen vestigen.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie