Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Nieuwe belangrijke stap gezet in doorontwikkeling Centrum Schalkwijk

Bron: LEVS

“Het centrum moet niet alleen kleiner, uiteindelijk moet het hele centrum getransformeerd worden.” Tussen de lege stellingen van de voormalige schoenenwinkel van Leemans presenteerde Peter Rosmulder, stedenbouwkundig adviseur bij DTNP, het toekomstig haalbare programma voor ‘Centrum Schalkwijk’ en lichtte toe aan welke ruimtelijke randvoorwaarden het centrum moet voldoen om goed te kunnen functioneren. “Uitgangspunt is daarbij het model dat we samen met een werkgroep van eigenaren uit het winkelcentrum hebben vormgegeven. Dat is een doorontwikkeling van ons eerdere T-model, waar we ook een goed faseringsplan voor kunnen maken.”

“Schalkwijk zit in de voorhoede van de stadsdeelcentra in moeilijkheden.” zei Albert Hoogland, procesmanager van Centrum Schalkwijk in Haarlem, begin deze zomer in een interview met PropertyNL Magazine. Het overdekte winkelcentrum had, net als veel in de jaren 70 gebouwde winkelcentra, lang een sterke regionale positie. Er was onder andere een V&D gevestigd. Inmiddels heeft Centrum Schalkwijk, door verschillende trends en toenemende concurrentie, vooral een functie voor stadsdeel Schalkwijk. In 2018 concludeerden wij dan ook dat er een saneringsopgave ligt. De vereniging van eigenaren (CVvE) stemde hiermee in.

“Om de volgende stappen te zetten in de planvorming bestond bij de betrokkenen de behoefte aan een verdere uitwerking van ons rapport” vertelt projectleider Ward Frielink van DTNP. “Die stappen hebben wij inmiddels gezet. Wij hebben alle cijfers en kengetallen geactualiseerd op basis van de laatste kennis en inzichten, en hebben een totaalprogramma voor alle functies opgesteld. Dus naast winkels en horeca ook maatschappelijke voorzieningen, zoals een sporthal, bibliotheek en cultuurcentrum, en zorgfuncties, zoals een huisartenpost. Er komt zelfs een bioscoop. Die is nu gebouwd en gaat naar verwachting eind dit jaar open. Het winkelcentrum wordt daarmee het hart van de wijk.”

Om het nieuwe centrum verder vorm te geven, vertaalden we het haalbare programma naar ruimtelijke uitgangspunten en een faseringsplan. Thomas Offermans en Jo Coenen van JCAU gaan nu met de inbreng van DTNP aan de slag om er een stedenbouwkundige visie voor het hele gebied van te maken. Ward Frielink: “De komende paar maanden zullen we intensief blijven samenwerken met JCAU om hen vanuit onze expertise te adviseren. Hopelijk kan de visie dan in de eerste helft van volgend jaar door de gemeente worden vastgesteld.”

Bron: LEVS
Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie