Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Inzending DTNP door BNSP en NVTL geselecteerd!
Geleen KRAAKT Geleen

Kraak de stad, breek de boel open! Met die aanpak zijn wij als een van de twee teams geselecteerd uit 47 inzendingen voor de vrije denkoefening “De woonwijk als noviteit” van BNSP en NVTL. De selectiecommissie, met onder andere Rijksbouwmeester Floris Alkemade, bestuurslid Jacqueline Tellinga van de BNSP, voorzitter van NVTL Ben Kuipers, de lokale architecten Nicole Maurer en Joop Petit en de stedenbouwkundige Joost Schrijnen, is enthousiast over ons idee voor het centrum van Geleen. Door denkkaders en bouwblokken open te breken ontstaan collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars, maar met bewoners en ondernemers aan de slag gegaan. Met onze bottom-up aanpak kunnen we morgen aan de slag, dat spreekt de jury aan en wekt vertrouwen.

“Het is fantastisch dat ons plan is geselecteerd uit 47 inzendingen!” zegt net afgestudeerd stedenbouwkundige Pieter Bos. “De ideeënoproep was een heel interessant project in mijn eerste weken bij DTNP. Het was een vrije denkoefening om samen met het hele team tot een positief en vrijmoedig concept voor Geleen-Centrum te komen. Juist het samenbrengen van al onze disciplines én persoonlijkheden leidde tot ons idee: Geleen kraakt, kraak Geleen! Ik kan niet wachten om ons idee nu verder uit te werken!”

De oproep ‘De woonwijk als noviteit’ is een initiatief van de BNSP en de NVTL om nieuwe wegen te verkennen qua ontwerp en ontwikkelstrategie voor plekken die daarom verlegen zitten. Het stadshart van Geleen, dat volgens BNSP eigenlijk geen stadshart meer is, mocht hierbij het spits afbijten.

Projectleider Peter Rosmulder: “Het is bij deze ideeënoproep uitdrukkelijk niet de bedoeling om dikke rapporten te schrijven. De verbeelding en de open dialoog staan centraal. Dat past perfect bij onze manier van werken. Wij gaan graag de dialoog aan met de betrokkenen van onze projecten en proberen het eindresultaat van onze onderzoeken zoveel mogelijk in illustraties te vatten.”

In Geleen KRAAKT Geleen! hebben de gebruikers van het stadshart dan ook een grote rol. Geen grootschalige planvorming die voorbijgaat aan de lokale identiteit van Geleen, en niet meer wachten op de projectontwikkelaar, maar samen de handen uit de mouwen steken en er weer iets moois van maken.

Peter: “Door bouwblokken als het ware te verplaatsen, ontstaat er weer licht en lucht in het stadshart. We willen de creativiteit en de ideeën van de bewoners en ondernemers gebruiken om de lege plekken weer in te vullen. Een collectieve tuin, een woning of een bedrijfspand, of iets totaal anders, we zijn benieuwd waar we samen met de Geleners toe komen.”

De jury vond Geleen KRAAKT Geleen een aansprekend idee. Uit het juryrapport: “De bottom-upaanpak, gebaseerd op wat de commissie de ‘intrinsieke kracht van de Geleners’ noemt, zorgt dat we bij wijze van spreken morgen aan de slag kunnen.” We gaan onze ideeën nu uitwerken in een publieksvriendelijke maquette en een ontwikkelstrategie. De resultaten daarvan zullen begin volgend jaar in Geleen te zien zijn. Dan zullen ook de ideeën van Mooij Architectuur te zien zijn. Zij zijn als tweede team geselecteerd om hun idee verder uit te werken.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie