Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Wat vinden bewoners, bezoekers en ondernemers van Leerdam-Centrum?
Kloppen geluiden vanuit Kerkstraat?

“Slecht toegankelijk, vol, gevaarlijk, rommelig, sjofel, en ongezond”, dat zijn de kritische geluiden die de Wijkraad Centrum over de Kerkstraat in het centrum van Leerdam ter ore zijn gekomen. Zijn dat geluiden die alle bewoners delen? En wat vinden bezoekers en ondernemers daar dan van? De Wijkraad wil hier graag onderzoek naar doen, en heeft DTNP daarvoor ingeschakeld.

In normale tijden zouden we een dergelijk onderzoek op straat uitvoeren door bijvoorbeeld het aantal passerende fietsers en auto’s te tellen en door centrumbezoekers te vragen naar hun gedrag en mening. Nu is dat natuurlijk lastig.

Tycho Wissink, die eerder het detailhandelsbeleid harmoniseerde voor de gemeente Vijfheerenlanden, vertelt welke instrumenten we wél in gaan zetten. “We gaan dit jaar in ieder geval nog beginnen met een online enquête onder bewoners van de binnenstad. Zij kunnen daarin aangeven hoe zij het woon- en leefklimaat van het centrum beoordelen. Aspecten als drukte, geluid, verkeer en openbare ruimte komen hierin aan bod.”

“Daarna gaan we ook de ondernemers en de bezoekers van de binnenstad online vragen stellen. Bij de ondernemers gaat het dan bijvoorbeeld over het functioneren van hun zaak, eventuele plannen en natuurlijk ook over hun oordeel over hun omgeving. Onder bezoekers zijn we benieuwd naar hun (‘corona’-)bezoekgedrag en hoe ze denken dat dat in de toekomst zal zijn. Bijvoorbeeld waarom, hoe vaak en hoe ze naar het centrum komen. En uiteraard willen we ook van de bezoekers horen hoe zij het centrum beoordelen. Aanvullend gaan we videogesprekken voeren met verschillende belangengroepen, zoals over de toegankelijkheid voor mensen die minder goed ter been zijn.”

“We gaan overigens dus breder kijken dan alleen naar de Kerkstraat. Het is, met het oog op het opstellen van de nieuwe binnenstadsvisie, handig om ook nu al informatie over de overige centrumstraten te verzamelen. Ons onderzoek gaat nu dan ook over de hele binnenstad.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie