Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Het kraken van Geleen gaat beginnen!

Het centrum is uitgebreid verkend, de eerste besprekingen zijn gevoerd en de pandjes van de maquette krijgen vorm. Kortom, we zijn begonnen in Geleen-Centrum! Dit is echter niet zomaar een centrumproject voor ons. Bij de uitvoering van ons idee ‘Geleen kraakt Geleen’ in het kader van de BNSP/NVTL-prijsvraag ‘de woonwijk als noviteit’, zijn wij onze eigen opdrachtgever en bepalen we zelf de spelregels!

Voor ons is dit project bovendien een mooie kans om (nog meer dan anders) de lokale partijen aan het woord te laten. Teamleider Peter Rosmulder legt uit: “Onze handen jeukten toen we door Geleen liepen, maar dit keer gaan wij als stedenbouwers niet dé oplossing bedenken. Eigenlijk is dit nog mooier: de Geleners mogen bij Geleen kraakt Geleen nu zelf aangeven wat er in de praktijk mist en beter kan.”

“Deze prijsvraag geeft ons de kans om hierover met hen in gesprek te gaan. We vragen ze daarbij om niet in beperkingen te blijven hangen, maar om te bedenken wat ze zelf of samen met anderen zouden kunnen bereiken. Onze rol is hierbij om ze over de eigen kavelgrenzen heen te laten kijken. Wij faciliteren en observeren: wat gebeurt er als je de regie teruggeeft aan de mensen? En welke barrières moeten vervolgens nog worden overwonnen?”
Bij de door de gemeente georganiseerde startbijeenkomst merkten we al dat de energie om van het centrum weer een fijne plek te maken bij de lokale betrokkenen zeker aanwezig is. Het onderwerp leeft en veel partijen voelen zich betrokken bij het centrum, getuige ook de goede (online) opkomst. Hiermee is echter nog niet de vraag beantwoord hoe men de uitdagingen in Geleen wil aanpakken.

Peter: “Bij de startbijeenkomst was het voor ons ook interessant om te zien hoe de collega’s van ‘New Urban Networks’, de andere door BNSP geselecteerde partij, het project benaderen. Waar wij inzetten op de lokale kracht (voor en door de Geleners), zoeken zij meer aansluiting bij de werknemers en studenten van Chemelot, het chemiepark in Geleen. Zij onderzoeken hoe leegstaande panden ingezet kunnen worden als ‘woon-werkhotel’, met publieke meerwaarde voor het centrumgebied. Ook een interessante aanpak!”

DTNP wil de Geleners dus de regie teruggeven en hen zelf in staat te stellen om het centrum opnieuw vorm te geven. We gaan daarvoor werken met een flexibele maquette, die in het centrum komt te staan. Op onze uitnodiging kunnen inwoners (zowel ondernemers, eigenaren, beleidsmedewerkers, bestuurders en burgers) zelf panden of hele blokken verplaatsen naar andere locaties. Waar willen zij meer ruimte, of waar moet het juist intiemer? Waar kan gewoond worden en waar zou het juist fijn zijn om een groene, open ruimte te hebben?

Pieter Bos, junior adviseur bij DTNP, heeft er zin in: “Aan het begin van het nieuwe jaar laten wij de betrokken Geleners in meerdere sessies met onze maquette aan de slag gaan. We zijn benieuwd welke ideeën er op komen borrelen en welke partijen elkaar hierin kunnen vinden. De uitkomst van iedere werksessie wordt met foto’s vastgelegd. We hopen zo uit de verschillende sessies overeenkomstige actiepunten te achterhalen en ondertussen de juiste mensen bij elkaar te brengen!”

Al met al een zeer leerzaam project: voor ons, voor de beroepsvereniging, voor de gemeente en hopelijk ook voor de inwoners van Geleen.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie