Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Raad Fryske Marren staat supermarkt op Pôlle in Lemmer niet toe

De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft besloten dat er geen supermarkt mag vestigen op de Pôlle in Lemmer. Wij onderzochten in aanloop naar dit besluit wat de effecten van en het draagvlak voor een supermarkt op deze locatie net buiten het centrum van Lemmer zijn.

Projectleider Ward Frielink: “Het is de bedoeling dat er woningen worden gebouwd op de Pôlle. De gemeente wilde weten of detailhandel op deze locatie ook van toegevoegde waarde zou zijn. Allereerst onderzochten we, met een enquête onder de ondernemers, of er detailhandelsbedrijven vanuit het centrum zouden willen verplaatsen naar de Pôlle. Daaruit bleek dat er eigenlijk vooral vanuit de supermarkten belangstelling was om te verhuizen. We hebben ons daarom, in samenspraak met de gemeente, verder gericht op de effecten van vestiging van een supermarkt.”

Het supermarktaanbod in Lemmer bleek al zeer ruim. Op het Bantegaplein wordt momenteel nog gebouwd aan een grote vestiging van Albert Heijn. Er is dan ook geen kwantitatieve ruimte voor uitbreiding van het supermarktaanbod. Ward: “Wij onderzochten wat de effecten zijn als er een supermarkt wordt toegevoegd op de Pôlle, of wanneer er een supermarkt daarnaar toe zou verplaatsen. In alle gevallen heeft het negatieve gevolgen voor het centrum.”

Mede op basis van ons onderzoek heeft de raad van De Fryske Marren dus besloten dat er geen supermarkt mag vestigen op de Pôlle. Maar dat neemt niet weg dat er iets moet gebeuren; dat is voor iedereen duidelijk. Susanne van Dijk van GroenLinks deed een voorzet tijdens de raadsvergadering: “Er is behoefte aan betaalbare woningen in of vlakbij het centrum”.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie