Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

In zes stappen van visie naar transformatie

Het opstellen van gebiedsvisies en sectorale visies is een belangrijke stap om te komen tot toekomstbestendige centra en voorzieningenstructuren. Met een positieve, doch reële visie worden nieuwe ontwikkelingen en investeringen gestimuleerd op de gewenste plek. Tegelijkertijd is er vaak meer nodig dan dat. Een belangrijke boodschap die wij dan meegeven is ook te kijken naar ingrijpendere (soms impopulaire) maatregelen, bijvoorbeeld actieve sanering van detailhandelsmeters op ongewenste locaties. Wij zien dat, met het groter worden van de problemen en het toenemen van de urgentie, een grotere groep gemeenten hieraan gehoor geeft en op daadkrachtige wijze aan de slag gaat met het verminderen van detailhandelslocaties en -meters.

De vraag die wij dan weleens krijgen: we willen meters gaan saneren zonder planschade, hoe moet dat? Met de juiste voorbereiding is deze vraag redelijk eenvoudig te beantwoorden. De volgende fasen zijn daarin belangrijk:

1. Wat is de gewenste situatie waarnaar toegewerkt wordt? Leg dit vast in bijvoorbeeld een centrum- of detailhandelsstructuurvisie.
2. Welke locaties zijn in de toekomst niet meer gewenst of leveren geen bijdrage aan de gewenste situatie? Inventariseer dit zo specifiek mogelijk.
3. Wat wil je wél bereiken op de locaties waar detailhandel niet meer gewenst is of geen bijdrage levert? Zonder nieuw perspectief te bieden kom je tenslotte nergens.
4. Hoe snel is het gewenst dat de transformatie wordt bereikt per locatie? Dit bepaalt in belangrijke mate de instrumenten die ingezet moeten worden.
5. Leg de stappen 2 t/m 4 vast in transformatiebeleid en laat dit vaststellen. Daarmee ligt er een duidelijk kader waarmee de inzet van instrumenten gemotiveerd kan worden.
6. Aan de slag!


Geïnteresseerd in transformatievisie of -beleid? Bel of mail ons gerust.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie