Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Weer minder leegstand in oude V&D's

Minder lege panden
De gemiddelde V&D-winkel was 4.200 vierkante meter groot. In 2016 kwamen er dan ook in 62 centra grote, vaak op A-locaties gelegen winkelpanden leeg te staan.

In 2018 bleek dat het grootste deel in ieder geval weer gedeeltelijk gevuld was. Van slechts 18 panden was nog de vraag wat er mee ging gebeuren, of er waren tot dan toe alleen (vage) plannen voor de invulling. Dit jaar maakten we weer de balans op en er is goed nieuws: van deze 18 zijn er inmiddels 12 in ieder geval weer deels in gebruik. In negen daarvan zijn winkels teruggekomen, waarvan vijf in combinatie met woningen. Twee zijn helemaal getransformeerd naar woningen en in één pand is een restaurant neergestreken. Voor 6 van de in 2018 nog leegstonden lijkt nog steeds geen invulling te zijn gevonden.
Van de 44 panden die in 2018 wel weer gevuld waren, zijn er sindsdien echter weer vier leeg komen te staan. Daarvoor zijn bij ons in ieder geval nog geen nieuwe plannen bekend. Eén daarvan had in 2018 een tijdelijke invulling en in drie andere zat Hudson’s Bay.

Per saldo zijn er eind 2020 acht panden meer gevuld dan in 2018 en staan er dus nog 10 panden leeg (zonder concrete nieuwe plannen).

Hudson’s Bay
Hudson’s Bay liet in 2019 15 oude V&D-panden leeg achter. Daarvan is bij 12 panden in ieder geval de begane grond weer ingevuld, veelal met winkels. Het grootste deel van deze winkels zit er in principe tijdelijk, maar veel van de ondernemers hebben (pre-corona) aangegeven wel te willen blijven.

Nieuwe functies
Van de 46 panden waar weer winkels in zitten, is maar bij een kleine helft ook het hele pand gevuld met die winkel. Vaak is er een mix van winkels met horeca, dienstverlening, wonen, kantoren, zorg, cultuur of sport, of is daar een plan voor. Soms is er nog geen nieuwe bestemming voor de verdiepingen bekend.
In zeven van de heringevulde V&D-panden vindt inmiddels helemaal geen winkelactiviteit meer plaats. De panden zijn of worden getransformeerd naar woningen, kantoren, start-ups of horecagelegenheden. In Gorinchem bijvoorbeeld is het gebouw gerenoveerd en getransformeerd naar appartementen.

Sloopkogel
In zeven centra is of wordt het originele V&D-pand overigens vervangen door een nieuw modern gebouw (sloop-nieuwbouw), in de meeste gevallen weer met winkelruimte in de plint. Zo wordt het pand in Leidschendam opgenomen in de Mall of the Netherlands en wordt in Oss aan het Walkwartier gewerkt, met woningen, winkels en cultuur.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie