Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

"Leuk om in eigen gemeente visies op te gaan stellen"
Detailhandelsstructuurvisies en toekomstvisies centra Druten en Wijchen

“Ieder project dat we uitvoeren is interessant, maar het is extra leuk om in je eigen gemeente aan de slag te mogen”. Projectleider Ward Frielink heeft het over de gemeente Wijchen waar we een detailhandelsstructuurvisie gaan opstellen. “En tegelijkertijd gaan we eenzelfde visie maken in de gemeente Druten, waar ik ook een groot deel van mijn leven heb gewoond.”

De gemeentes Druten en Wijchen liggen in het land van Maas en Waal in de provincie Gelderland. Omdat gemeentes voor steeds grotere opgaven komen te staan, besloten beide gemeentes om samen te gaan werken. Daarvoor werd de Werkorganisatie Druten Wijchen opgericht.

Ward: “Hoewel de beide gemeentes dus al een behoorlijke tijd ambtelijk samenwerken, zijn het duidelijk twee verschillende gemeentes, met verschillende uitgangsposities. Het is dan ook goed twee aparte detailhandelsvisies op te stellen. Maar door de verregaande samenwerking heeft het ook voordelen om ze nu gelijktijdig op te stellen. De begeleidingscommissies komen grotendeels overeen en de leden zijn goed op de hoogte van het reilen en zeilen in beide gemeentes.”

De gemeente Wijchen heeft in de Economische Visie opgenomen dat het detailhandelsbeleid, dat uit 2009 stamt, geactualiseerd dient te worden. De gemeente Druten is nog bezig met een Economische Visie, en kwam tot de conclusie dat de in het detailhandelsbeleid van 2012 geformuleerde ambities niet meer passen bij deze tijd.

“Tegelijk met de detailhandelsstructuurvisies stellen we toekomstvisies voor de centra van Druten en Wijchen op. Voor de afdeling cartografie is het daarbij wel eens lastig dat ik die centra zo goed ken. Ik weet hier natuurlijk nog beter dan in andere centra waar wegen of fietspaden inmiddels verlegd zijn of waar een pand is bijgebouwd.”

Een onderdeel van de visies is een enquête onder de ondernemers van beide gemeenten, met vragen over het functioneren van hun bedrijf voor en tijdens corona. De mede daardoor zeer actuele visies leiden tot een uitvoeringsprogramma met concrete acties voor de korte en (middel)lange termijn. De gemeentes, de centrummanagers, ondernemers en eigenaren kunnen daar direct mee aan de slag. Zo kan nu al een antwoord worden gegeven op de vraag hoe Wijchen en Druten (sterker) uit de coronacrisis kunnen komen.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie