Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Grote zorgen sluitingen winkels en horeca. Ook in uw gemeente?

Onderzoek van De Retailagenda schetst de verwachting dat tot dertig procent van de non-foodwinkels en horecagelegenheden na corona zal sluiten. En iedereen is het er natuurlijk wel over eens, landelijk zal corona inderdaad grote effecten op het winkellandschap hebben. In grote lijnen is ook wel duidelijk welke branches en typen locaties de hardste klappen zullen krijgen. Maar welke invloed heeft de crisis nu precies op de ondernemers in uw gemeente? Zijn ze online aan het knallen of hangt de vlag halfstok?

Tycho Wissink van DTNP: “Het ene centrum is het andere niet, en de ene groep ondernemers is veerkrachtiger dan de andere. Landelijke trends en cijfers zeggen dan ook niet alles over lokale ondernemers. Wij vinden het daarom essentieel om hen aan het woord te laten. Dat doen we door enquêtes uit te voeren met daarin onder andere vragen over het functioneren van hun bedrijf voor en tijdens de maatregelen. En hoe zien zij de toekomst, na corona?”

We voeren nu in een flink aantal gemeentes dergelijke enquêtes uit, soms als losse onderzoeksopdracht, maar meestal als onderdeel van een centrum-, detailhandels- of horecavisie. De uitkomsten van de vragenlijsten gebruiken we om onze analyses aan te vullen én gevoel te krijgen bij het draagvlak voor bepaalde keuzes.

Tycho: “Natuurlijk zijn veel ondernemers nu vooral met de korte termijn bezig, maar we merken ook dat zij juist nu om heldere keuzes voor de toekomst vragen. Actueel detailhandelsbeleid is daarbij essentieel.”

Een goede handleiding voor het opstellen van dat beleid vindt u in ‘Dynamiek door beleid’, dat wij in opdracht van InRetail opstelden.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie