Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Centrum IJmuiden toe aan duidelijke keuzes en modernisering
Concept-gebiedsvisie Van Pont tot Park vastgesteld

Adviseur Pieter Bos is het eens met de stevige bewoordingen die in de conceptgebiedsvisie voor het centrum van IJmuiden gebruikt worden. “In Van Pont tot Park, zoals de gebiedsvisie heet, wordt geconstateerd dat de tijd zestig jaar heeft stilgestaan in het centrum. Tijdens onze eigen observaties constateerden wij zelf ook dat het centrum wel toe is aan duidelijke keuzes en modernisering.”

Het college van B en W van IJmuiden stelde afgelopen week de conceptvisie Van Pont tot Park vast. In de visie geeft de gemeente aan hoe ze het centrum van IJmuiden toekomstbestendig willen maken. Als belangrijke bouwsteen van deze visie onderzocht DTNP het toekomstige winkelprogramma voor het centrum van IJmuiden.

Pieter: “De langgerekte structuur maakt het centrum van IJmuiden kwetsbaar. Mede daardoor komt het winkelprogramma in het centrum, net als in veel andere centra in Nederland, te ruim in de jas. Wij verwachten dat de behoefte aan commerciële publieksfuncties, zoals winkels, horeca en diensten zo’n 16.000 vierkante meter is, terwijl er nu, inclusief leegstand, ongeveer 23.000 vierkante meter in het centrum te vinden is. ”
In Van Pont tot Park wordt een visie gegeven op woningbouw, verkeer, ruimtelijke kwaliteit en voorzieningen. In lijn met onze aanbevelingen wordt, wat voorzieningen betreft, ingezet op een compacter centrumgebied, met daarbinnen meer functiemenging.

“Uiteraard lieten wij het niet alleen bij de constatering dat het centrum compacter moet. Wij gaven ook aan wat de functie van de verschillende delen van het centrum zou kunnen zijn. Met dus een compacter kernwinkelgebied, een gebied met een gemengd functieprofiel, waar bijvoorbeeld ook de bieb naar toe zou kunnen verplaatsen, en een horecacluster aan Plein 1945.”

De conceptgebiedsvisie gaat nu naar de gemeenteraad. Zoals de gemeente zelf ook aangeeft, is voor het uitvoeren van Van Pont tot Park een lange adem nodig. Wij helpen IJmuiden (gemeente Velsen, eigenaren en ondernemers) met plezier verder bij de transitie naar een toekomstbestendig en moderner centrum. Op naar een centrum waar de bewoners graag komen en verblijven!

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie