Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Aan de slag in Hoorn!
Detailhandelsnota vastgesteld

In Hoorn kunnen ze aan de slag. Met de vaststelling van de Detailhandelsnota 2021-2025 onderkent de raad de grote opgave die er in de Hoornse binnenstad ligt. De oproep in de Detailhandelsnota voor een meer actieve en faciliterende rol voor de gemeente kon begin april in de raadscommissie op steun rekenen.

Hoorn is een mooie historische stad en gemeente, maar dat heeft de krimp van het winkelaanbod niet kunnen stoppen. “De opgave in de binnenstad van Hoorn is groot, maar door de historische kwaliteit heeft de binnenstad ook veel potentie,” zegt projectleider Tycho Wissink. “Het is dan ook goed nieuws dat de gemeente nu heeft besloten tot actie, en bijvoorbeeld in de binnenstad meer ruimte wil gaan bieden aan andere functies.”

In een eerder stadium is er al gekeken naar de mogelijkheid van meer wonen in de binnenstad. Wethouder Helling zegt hierover: "De woonfunctie op zich kan het centrum best versterken. Maar je wilt ook een aantrekkelijke binnenstad houden, die spannend is en ook uitdagend is om te bezoeken. Wat je nu heel veel ziet zijn innovatieve concepten die niet altijd helemaal passen binnen het bestemmingsplan. Dus je gaat toch ook een beetje kijken of je met je bestemmingsplan wat kan gaan sturen op formules die een mix zijn van verschillende dingen."

Ook voor een deel van de wijkcentra in Hoorn geldt dat ze niet vanzelf vitaal blijven. Vooral in de wijkcentra Kersenboogerd en Huesmolen moet een kwaliteitsslag gemaakt worden. Tycho: “We hebben in alle afzonderlijke centrumgebieden met lokale betrokkenen gesproken en in een actieprogramma aangegeven welke acties en maatregelen nodig zijn voor de verschillende centra. Nu de detailhandelsnota is vastgesteld, kan de gemeente daarmee aan de slag.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie