Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Ook bezoekers Leerdam tonen zich betrokken bij binnenstad

De historische binnenstad van Leerdam is er één met veel allure. Het Glasmuseum en de ‘muizentorentjes’ in de stadswal genieten landelijke bekendheid. Tegelijkertijd is de binnenstad van Leerdam er ook gewoon voor de dagelijkse boodschappen van haar inwoners. Wat is nu eigenlijk de belangrijkste reden voor bezoekers om naar de binnenstad van Leerdam te komen? En hoe beoordelen zij het voorzieningenaanbod, de bereikbaarheid en de verblijfskwaliteit? Bezoekers van de binnenstad van Leerdam gaven afgelopen maand in grote getale antwoord op deze en andere vragen uit onze bezoekersenquête.

Deze bezoekersenquête vormde het slotstuk van een drieluik. In opdracht van de Wijkraad Leerdam Centrum ondervroegen we in een eerder stadium al bewoners en ondernemers van de binnenstad van Leerdam. Na enige vertraging vanwege de coronamaatregelen konden nu ook de bezoekers hun mening geven, en uit de ruim 350 reacties blijkt dat zij bijzonder betrokken zijn. Betrokken, maar daarom niet minder kritisch. Adviseur Pieter Bos: “Het groen in de binnenstad werd bijvoorbeeld beoordeeld met een 4,6 en ook de ‘sfeer en beleving’ haalde geen voldoende. Een stuk positiever was men over de weekmarkt, die kreeg een dikke 7.”

Net zoals dat voor andere middelgrote centra vaak geldt, wordt de binnenstad van Leerdam vooral kortstondig en ‘functioneel’ bezocht, voor een gerichte aankoop of het doen van boodschappen. Slechts een kwart van de bezoekers komt om recreatief te winkelen of bijvoorbeeld voor de horeca of de historie van het stadje.

Door het uitvoeren van een enquête onder zowel bewoners, ondernemers als bezoekers kan de inbreng van verschillende betrokkenen bij de binnenstad met elkaar vergeleken en tegen elkaar afgewogen worden. Daarmee vormen de uitkomsten van de enquêtes een belangrijke input voor de op handen zijnde binnenstadsvisie.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie