Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Monitor onderzoek combinatiebezoek supermarkt en andere winkels

Supermarkten zijn bezoekersmagneten. Een gemiddelde supermarkt ontvangt zo’n 10.000 klanten per week. Een groot deel van die mensen loopt tijdens datzelfde bezoek nog minstens één andere winkel binnen. Daarmee hebben supermarkten dus een enorme meerwaarde voor centrumgebieden. Tenminste, dat constateerden we in 2016. Werkt het nog steeds zo?

Eva Ladrak, onze stagiaire, is momenteel bezig ons onderzoek naar het combinatiebezoek te actualiseren. Ze heeft al in verschillende winkelgebieden de supermarktbezoekers ondervraagd over hun gedrag. Eva: “Het onderzoek loopt lekker. De mensen zijn over het algemeen zeer vriendelijk en meewerkend. Zo krijg ik iedere dag dat ik bij een supermarkt sta weer een heleboel data.”

Uit ons onderzoek (zie figuur hieronder) onder circa 3.000 respondenten in 20 dorps- en wijkcentra in Nederland bleek dat circa 44% van de consumenten het supermarktbezoek combineerde met een of meer andere dagelijkse en niet-dagelijkse winkels in hetzelfde winkelgebied. Dit gold zowel voor service- als voor discountsupermarkten. Het maakte daarbij wel uit hoe ver de winkels van de supermarkt aflagen en hoe goed ze zichtbaar waren vanaf de ingang van de supermarkt. Hoe verder weg en hoe minder zichtbaar de winkels waren, hoe minder supermarktbezoekers er naar toe gingen. Al deze aspecten worden nu, met de herhaling van het onderzoek, gemonitord.

Rik Eijkelkamp (directeur DTNP): “De supermarktsector is actief met verplaatsingen en schaalvergroting. Gemeentes krijgen dan ook regelmatig aanvragen van supermarktorganisaties om te mogen verhuizen of uitbreiden. Uitkomsten van dit onderzoek zijn daarom zeer relevant voor de advisering over de locatie en de inpassing van supermarkten. Meten is weten.”

Aan het einde van dit jaar verwachten we de uitkomsten met u te kunnen delen.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie