Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Zware tijden voor detailhandel en horeca, toch minder leegstand!

Je zou in deze voor de detailhandel en horeca moeilijke tijden het tegendeel verwachten, maar in 2021 daalde de winkelleegstand fors, zo liet Locatus onlangs weten. De leegstand nam afgelopen jaar in Nederland af met 1.756 van de ruim 16.000 panden!

Ward Frielink: “Locatus concludeert dat deze afname te danken is aan de verandering van de functie van de panden. Dit kunnen wij met onze praktijkervaring onderschrijven. In alle centra waar wij adviseren, vindt in het centrum, door de verminderde behoefte aan fysieke ruimtes voor publieke functies, transformatie plaats. Voor pandeigenaren is het vaak lonender om een leegstaande winkel om te bouwen naar een niet-publieke functie. Zeker in deze tijd van woningnood.”

In diverse centra werken of werkten wij concreet aan deze transformaties. We gaan daarbij ook vaak één op één in gesprek met de betrokken eigenaren, zoals bijvoorbeeld onlangs nog in Veghel en Rijssen.

Ward: “We zien steeds weer dat regie vanuit de overheid, met duidelijke keuzes over waar transformatie naar niet-publieke functies wel of niet gewenst is, van groot belang is. Daarnaast is voor pandeigenaren professionele begeleiding, een duidelijk en breed gedragen kader waar naar toe wordt gewerkt en eventuele hulp in de vorm van subsidies belangrijk. Voor veel eigenaren is het traject om hun pand te transformeren naar een niet-publieke functie immers onbekend en spannend. Een gedegen proces helpt om in een centrum transformatie op gang te krijgen.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie