Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Regionale sessies detailhandelsbeleid Zuid-Holland
Interessante bijeenkomsten naar aanleiding van koopstromenonderzoek

“De provincie Zuid-Holland heeft ons gevraagd om de resultaten van het koopstromenonderzoek te duiden voor de provincie en aan de hand daarvan haar detailhandelsbeleid tegen het licht te houden. Hiervoor hebben we ook de gemeentelijke beleidsspecialisten van de vier regio’s gevraagd naar hun mening over het beleid. Waar zien zij verbetermogelijkheden en kansen?” vertelt projectleider Ward Frielink.

Het koopstromenonderzoek Randstad wordt om de paar jaar uitgevoerd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. In Zuid-Holland worden de koopstromen al sinds 1978 regelmatig onderzocht. In 2004 werd het onderzoek uitgebreid met de provincie Utrecht en in een latere versie met Noord-Holland. In 2021 is ook de provincie Noord-Brabant meegenomen in het onderzoek. Er werden meer dan 180.000 consumenten ondervraagd over hun koopgedrag en hun oordeel over de centrumgebieden.

Ward: “Het is goed dat de provincie Zuid-Holland zo continu bezig is met de koopstromen. Zij kan daardoor de ontwikkelingen in de centra in de provincie monitoren en haar beleid daarop aanpassen.”

Er zijn binnen de provincie Zuid-Holland vier regio’s: Zuid-Holland Zuid, Midden-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Holland Rijnland. Met vertegenwoordigers van de gemeentes uit deze regio is twee maal uitgebreid gesproken over de detailhandel en detailhandelsbeleid van de provincie.

“Tijdens de eerste ronde werd in het algemeen gesproken over het beleid, bij de tweede ronde ook expliciet over de resultaten van het koopstromenonderzoek. Het waren hele interessante sessies. De input vanuit gemeenten en regio’s gebruiken we nu om ons onderzoek naar het provinciaal detailhandelsbeleid af te ronden. Daarover later meer.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie