Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Purmerend op stelten
Drukbezochte inloopmiddag in Lutherse kerk

“De gemeente Purmerend wist de aandacht van de bezoekers van het centrum goed te trekken,” vertelt projectleider Rik Eijkelkamp. “Twee dames op metershoge stelten deelden flyers uit in het centrum over de inloopmiddag die wij samen met de gemeente afgelopen donderdag organiseerden. Dat viel goed op en we hadden mede daardoor een drukbezochte middag.”

De gemeente Purmerend stelt samen met DTNP het Programma Binnenstad op. Daarbij is veel ruimte voor alle betrokkenen om hun mening te laten horen. Er zijn daarvoor al eerder binnenstadsateliers opgezet en verschillende groepen hebben via enquêtes laten weten waar zij kansen zien om hun binnenstad nog prettiger te maken.

Rik: “Wij zijn voor de ateliers en inloopbijeenkomsten inmiddels op veel verschillende plekken in de binnenstad geweest: bij verschillende horecazaken, in theater Purmaryn en nu in de Lutherse kerk in de Hoogstraat. Heel leuk.”

“De ideeën en wensen uit dat participatietraject hebben we verzameld en op grote panelen weergegeven. Bezoekers konden de panelen niet alleen bekijken, maar er ook over in gesprek gaan met mensen van de gemeente en met onze adviseur Daan Veenstra en mij. Daarnaast konden ze zelf op de kaarten aangeven wat zij belangrijke aandachtspunten vinden.”

Belangrijke onderwerpen waren de inrichting van de Schapenmarkt en de verkeerssituatie in de binnenstad. Stedenbouwkundig adviseur Daan Veenstra: “Voor de Schapenmarkt zijn al veel ideeën geopperd tijdens het participatietraject, zoals het plaatsen van een iconisch gebouw op dit plein, met daarin bijvoorbeeld een plek voor jongeren of een restaurant op een dakpark. De Schapenmarkt kan daardoor, meer dan nu, fungeren als verbindende schakel tussen de binnenstad en het groen daarbuiten. Dat groen rondom de binnenstad willen we verbinden tot een singelpark, zodat je een mooi rondje kunt lopen. En door de wegen door de binnenstad op te waarderen tot boulevards wordt het in de binnenstad ook groener en aangenamer.”

Rik vervolgt: “Dat de binnenstad met meer groen aantrekkelijker wordt, daar is iedereen het wel over eens. Sowieso waren de indrukken die we terugkregen overwegend zeer positief. Dus we hebben de goede lijn wel te pakken. De diverse reacties die de mensen hebben achtergelaten, nemen we weer mee bij het fijnslijpen van de visie en de concrete acties voor het uitvoeringsprogramma.”

’s Avonds konden ondernemers en eigenaren een rondgang maken langs de panelen. Rik: “Zij konden daardoor ook hun mening geven over wat ze van de ideeën om de binnenstad toekomstbestendig en aantrekkelijker te maken vinden. Deze eveneens goed bezochte bijeenkomst begonnen we met enkele presentaties over onder andere het belang van samenwerking; je hebt elkaar nodig om de binnenstad als geheel nog interessanter te maken.”

De resultaten van beide bijeenkomsten worden weer meegenomen in het Programma Binnenstad, dat bestaat uit de toekomstvisie en een concreet uitvoeringsprogramma. Dit krijgt na de zomer zijn definitieve vorm. Wordt vervolgd!

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie