Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Monitoronderzoek retailstructuur Parkstad Limburg van start

Projectleider Tycho Wissink: “De opgave om de retailstructuur van de regio Parkstad Limburg economisch vitaal te houden was voor corona al duidelijk. In 2019 werd het Uitvoeringsprogramma Retail Parkstad 2019-2025 opgesteld. De belangrijkste opgave daarin was om te investeren in de veertien prioritaire winkelclusters en om de detailhandelsruimte in de regio te verminderen.”

Parkstad Limburg is een succesvol voorbeeld van regionale samenwerking. De regio ligt in het zuidoosten van Limburg en bestaat uit de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld. De verschillende winkelgebieden leveren voor de ruim 250.000 inwoners van deze gemeenten een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Tycho: “We gaan nu voor de regio het uitvoeringsprogramma en de retailstructuur monitoren. We bekijken dit alles tegen het licht van actuele ontwikkelingen, zoals het feit dat er steeds meer online gekocht wordt. Daarnaast bekijken we waar er wijzigingen in de retailstructuur hebben plaatsgevonden, zodat waar nodig bijgestuurd kan worden.”

Voor het onderzoek worden cijfermatige veranderingen in kaart gebracht. Daarnaast is Tycho inmiddels begonnen met een-op-een-gesprekken met betrokken partijen, zoals de gemeenten in de regio, Provincie Limburg en MKB Parkstad.

Tycho: “Door deze gesprekken kunnen we de lokale kennis in het onderzoek meenemen en kunnen we het Uitvoeringsprogramma ook kwalitatief evalueren.Het interessante aan deze opdracht is dat we een plan van vóór de coronacrisis evalueren. De ontwikkelingen in deze regio zullen we dus in een bijzondere context, waar in 2019 nog helemaal niet mee gerekend kon worden, moeten plaatsen.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie