Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Diagnose binnenstad Harderwijk: centrum om trots op te zijn
Projectwebsite binnenstadsvisie online

“Harderwijk heeft echt een gave binnenstad!” Stedenbouwkundig adviseur Peter Rosmulder is duidelijk enthousiast: “Er ligt voor ons een mooie uitdaging om deze Hanzestad ook in de toekomst vitaal en aantrekkelijk te houden.” DTNP werkt momenteel, samen met een brede projectgroep van beleidsmedewerkers, ondernemers, eigenaren aan een integrale binnenstadsvisie. In de eerste fase is hiervoor een diagnosedocument opgesteld. Peter: “Het vertrekpunt is goed; je kan zien dat er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd is om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Toch moeten we, ook in deze prachtige Hanzestad, vooruit blijven kijken.”

Vanaf deze week is het diagnosedocument en een samenvatting daarvan te vinden op de projectwebsite binnenstadsvisie Harderwijk. Ook zijn hier de digitale prikborden te vinden, die deelnemers aan de binnenstadsateliers hebben samengesteld tijdens de eerste participatieronde. Met name de strandboulevard en passantenhaven, die werden gerealiseerd op de plek waar eerder bezoekers van het Dolfinarium parkeerden, worden genoemd als een enorme aanwinst. Peter: “De investeringen uit het verleden hebben zich hier duidelijk uitbetaald. Maar, ook deze binnenstad ontkomt niet aan de vraagstukken van deze tijd, zoals de verminderde behoefte aan fysieke winkelruimtes. Dankzij het goede uitgangspunt kunnen we hier tijdig actief op inspelen.”

Met het diagnosedocument is het startsein gegeven voor een (publieke) dialoog over de toekomst van de Harderwijkse binnenstad. De belangrijkste vraag daarbij is: welke keuzes maken we voor de toekomst? Kiest Harderwijk voor een groenere en gezondere binnenstad, met minder auto’s en meer nadruk op verblijven, genieten en ontmoeten? Of juist voor een goed bereikbare en betaalbare binnenstad, met een zo aantrekkelijk mogelijk vestigings-/investeringsklimaat voor de ondernemers? Of moeten de cultuurhistorische waarden nog verder opgewaardeerd worden?

Peter: “Tijdens de tweede ronde binnenstadsateliers, dit najaar, presenteren wij als projectgroep onze voorlopige visie aan de Harderwijkers. Hopelijk kan dat dit jaar fysiek, zodat de mensen gewoon even binnen kunnen lopen om met ons mee te denken over de grote projecten en de kleine ingrepen die nodig zijn om de binnenstad vitaal te houden. Er zal samengewerkt moeten blijven worden om het huidige niveau vast te houden én om de binnenstad, waar nodig, verder toekomstbestendig te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat we met een integrale visie en een concrete uitvoeringsagenda deze binnenstad nóg gaver kunnen maken!”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie