Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Analyse supermarktontwikkeling stad Rotterdam
Op fiets en elektrische scooter door de stad

“Vorige week ben ik op de OV-fiets al allerlei binnenstedelijke locaties afgereden, en deze week zal ik op de scooter de rest van de wijken langsgaan.” Projectleider Tycho Wissink is bezig met de analyse van de supermarktstructuur in het stedelijk gebied van Rotterdam. “In hoogstedelijk gebied zijn fiets en scooter handig om zoveel mogelijk locaties te zien en gebieden te begrijpen. Soms hoef je amper op te stappen voor je de volgende supermarkt tegenkomt. Dat verschilt nogal per wijk natuurlijk, de spreiding is in Prins Alexander bijvoorbeeld totaal anders dan in Delfshaven of Feijenoord. Bedenken waarom dat zo is, de sterktes en zwaktes van de bestaande structuur doorgronden en daar dan een passend toekomstperspectief aan verbinden is de truc.”

Voor de gemeente Rotterdam stellen we een visie op voor de verdere ontwikkeling van het supermarktaanbod in dit bijzondere stedelijke gebied. Deze visie is een nadere uitwerking van de dit jaar vastgestelde gebiedskoersen detailhandel. De gemeente heeft voor deze verdieping gekozen, omdat supermarkten de dragers van de detailhandelsstructuur zijn en het voor de leefbaarheid in de gemeente van belang is dat die structuur goed is.

Tycho: “We kijken naar het vertrekpunt, de huidige situatie, maar ook naar hoe die ontstaan is en waar het heengaat. Hoe ontwikkelt de stad zich de komende jaren bijvoorbeeld qua woningbouw en wat betekent dat voor de verhoudingen tussen vraag en aanbod? In elk gebied is dat anders, helemaal in een stad als Rotterdam, waar er grote verschillen zijn tussen de stadswijken en de typen doelgroepen en gebieden die daar zijn en gaan komen. We kijken daarnaar met de trends en ontwikkelingen die in de sector spelen in het achterhoofd.”

Met de uitkomsten van die analyse verkennen we de mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de supermarktstructuur. Welke strategische keuzes kunnen worden gemaakt om in de toekomst een zo goed mogelijk voorzieningenniveau voor de inwoners en bezoekers van Rotterdam te borgen? Daar spelen allerlei beleidsthema’s een rol in (vergunningen, veiligheid/sociaal domein, verkeer).

Tycho: “We zullen enkele reële ontwikkelrichtingen schetsen met de daar bij horende voor- en nadelen. Om zo handvatten te bieden voor de gemeente om te kunnen sturen op de gewenste structuur. Maar eerst maar eens dit mega interessante gebied goed in de smiezen krijgen.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie