Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Nieuw beleid voor ambulante handel in Dalfsen vastgesteld

De gemeente Dalfsen heeft weer actueel en dienstenrichtlijnproof beleid voor de ambulante handel. De gemeenteraad stelde de nieuwe marktverordening vorige week unaniem vast. Eerder nam het College al de nieuwe beleidsregels voor losse standplaatsen aan. DTNP stelde beide beleidsstukken op. Actueel beleid voor de ambulante handel was onder andere van belang omdat de vergunningen voor standplaatsen en marktlocaties voor onbepaalde tijd geldig waren of stilzwijgend verlengd werden.

Adviseur Pieter Bos legt uit waarom dit in strijd is met de dienstenrichtlijn: “Het aantal standplaatslocaties op de warenmarkt en daarbuiten in de gemeente is beperkt. Het gaat daarmee om zogenaamde schaarse vergunningen. Wanneer een vergunning voor onbepaalde tijd wordt verleend, betekent dit dat een andere ambulante handelaar nooit of pas na zeer lange tijd aanspraak kan maken op die plek. Dit gaat in tegen de voorschriften uit de Europese Dienstenrichtlijn,die stelt dat ook potentiële nieuwe ondernemers in gelijke mate kans moeten maken op een vergunning.”

De vergunningsduur is in het nieuwe beleid op 15 jaar gezet. Pieter: “Dat is natuurlijk nog steeds een best lange periode. Maar omdat in een gemeente als Dalfsen door de vaste klantenkring veel waarde wordt gehecht aan bekende gezichten in de kramen, en er bovendien geen enorme aanwas is van nieuwe ondernemers, hebben we hier samen met de gemeente en ambulante handelaren toe besloten. De bestaande ondernemers hadden liefst een nog langere vergunningsduur gezien, maar dit is vanuit de geest van de Dienstenwet moeilijk te verantwoorden.”

Vergunningen voor op de warenmarkt en losse standplaatsen worden in Dalfsen in de toekomst verdeeld via een puntensysteem. Door gegadigden te vergelijken op basis van o.a. de uitstraling van de kraam en het aanvullende karakter van hun assortiment worden de schaarse plekken ingevuld door de beste ondernemers.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie