Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

College Steenwijkerland stuurt aangescherpt plan voor museum naar raad
DTNP helpt bij ruimtelijke puzzel binnenstad-west

“Het college van Steenwijkerland heeft haar voorkeur uitgesproken voor een nieuw museum mét entreegebouw. Het idee van dat entreegebouw komt uit mijn koker. Ik ben best een beetje trots dat dat nu is opgenomen in het aangescherpte masterplan ,” vertelt stedenbouwkundige Peter Rosmulder.

Voor de gemeente Steenwijkerland maakte DTNP een gebiedsvisie voor het westelijk deel van de binnenstad. Al eerder was duidelijk geworden dat de Gasthuisstraat en dus het winkelvastgoed daarbinnen een andere functie dienen te krijgen. Een van de doelen van de door DTNP opgestelde gebiedsvisie was om te helpen bij deze transitie.

Peter: “In de gebiedsvisie zetten we de tuinen van Steenwijk centraal. Achter de schuttingen, muurtjes, hekken en gevels in het stadsblok ligt een groene binnenwereld die je moet koesteren en die beter benut kan worden. Wij adviseerden de ongebruikte verdiepingen en de dichtgebouwde tuinen in te zetten voor het gezamenlijk streven naar een fraaie, authentieke, sfeervolle en vooral leefbare binnenstad. Ik heb daarvoor bij veel mensen in de Gasthuisstraat en de andere straten aan de keuken- of tuintafel gezeten om te horen wat hun ideeën zijn voor het gebied en hun vastgoed en binnentuin. Wat er uiteindelijk plaatsvindt in ieder van de tuinen, is aan de partijen in het gebied.”

Gelijk met de gebiedsvisie werkte de gemeente aan een plan voor een nieuw Steenwijks museum, waarin een aantal organisaties een plaats krijgen. Daarvoor heeft de gemeente de monumentale Spijkervetstallen, uit het begin van de vorige eeuw, op het oog.

Peter: “Eén en één bleek ook hier twee. Door dit museum een entreegebouw te geven in de Gasthuisstraat is het museum beter zichtbaar én komt er een mooie publieksfunctie bij in de Gasthuisstraat, die dat goed kan gebruiken. Het is prachtig dat het college zich nu achter dit scenario schaart. Zo zie je maar weer: door samen en integraal naar een gebied te kijken, kom je tot creatieve oplossingen die een win-win betekenen voor de binnenstad, maar zeker ook voor de eigenaren, ondernemers en inwoners ervan.”

Voor meer informatie:

College komt met aangescherpt Masterplan voor nieuw museum

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie