Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Actualisatie beleid gemeente en centrum Waalwijk
Detailhandelsstructuurvisie en Centrumvisie onder de loep

“De Detailhandelsvisie voor de gemeente Waalwijk én de visie op het centrum van Waalwijk gaan wij actualiseren,” vertelt projectleider Tycho Wissink, “Beide visies zijn uit 2017. Aanleiding was toen de urgente (leegstands)opgave in Waalwijk-centrum. Omdat er in vijf jaar tijd veel kan veranderen, is bij het opstellen van de visies al aangegeven dat het verstandig is ze na die periode te actualiseren. De coronacrisis hadden we toen natuurlijk nog niet voorzien.”

Er zijn voor de beide actualisaties aparte projectgroepen in het leven geroepen. Met deze groepen is al een start gemaakt om kennis te maken en aandachtspunten mee te geven voor de analyse. Met de projectgroep voor de centrumvisie hebben we samen door het centrum gelopen om te zien wat er allemaal veranderd is, maar ook wat er volgens een ieder nog zou moeten of mogen gebeuren.

Tycho: “Er is echt al veel gebeurd in het centrum van Waalwijk. Pleinen zijn heringericht, er is een schoenenmuseum geopend, de warenmarkt is verplaatst, veel voormalig winkelvastgoed is getransformeerd, zoals ook te lezen is in ons eerdere bericht over het Waalwijk [zie bijlage]. En onlangs is er een intentieverklaring tussen de provincie en de gemeente Waalwijk én een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de betrokken ontwikkelaars én eigenaren van winkelcentrum De Els getekend. Daarmee staat ook de herontwikkeling van dit overdekte winkelcentrum op het programma. Het uitvoeringsprogramma uit 2017 heeft daarmee voor een heel groot deel invulling gekregen. Dat is mooi om na vijf jaar te kunnen zeggen. Maar juist omdat er zoveel gebeurd is, is het goed om te kijken of de keuzes uit het verleden nog voldoende houvast bieden voor de verdere ontwikkeling.”

Bij de actualisatie van het detailhandelsbeleid wordt onder andere gekeken naar de bevolkingsontwikkeling in het gebied, het veranderende consumentengedrag en de ontwikkelingen in de markt. Binnenkort gaan we verschillende partijen telefonisch benaderen om hun inzichten en behoeften te bespreken.

Tycho: “Werken voor gemeente Waalwijk heeft wel wat speciaals voor mij, omdat ik er de afgelopen jaren steeds terug heb mogen komen. Het is waardevol om je kennis over een gebied steeds weer in te kunnen zetten en ook uit te breiden. Maar zeker ook om de visies kritisch te bekijken met de bril van nu. Samen met de mensen in de projectgroepen gaat dat ook zeker lukken. Zo zorgen we er samen voor dat ook de komende vijf jaar weer kan worden gewerkt aan nog betere centra in Sprang-Capelle, Waalwijk en Waspik.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie