Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Nieuw terrassenbeleid gemeente Maassluis

Maassluis zet in op een bruisende binnenstad die recreatie en toerisme aantrekt en ruimte biedt voor ondernemerschap. Bij zo'n centrum horen terrassen. Gemeente Maassluis constateerde dat het huidige terrassenbeleid niet meer volledig aansluit bij een bruisende binnenstad en heeft DTNP gevraagd het terrassenbeleid te vernieuwen.

Projectleider Ward Frielink: “In de coronaperiode zijn ook in Maassluis de terrassen verruimd. Daarnaast worden terrassen tegenwoordig anders gewaardeerd en hebben ondernemers nieuwe wensen voor hun terras. De vraag hoe met deze aspecten om te gaan is ook een aanleiding om het terrassenbeleid te vernieuwen.”

Horeca en terrassen vormen een belangrijke economische activiteit in centrumgebieden. Daarnaast zorgen ze voor meer beleving in een centrum, iets waar de centrumbezoeker steeds meer naar op zoek is. Terrassen creëren bovendien een plek van ontmoeting en ontspanning, en hebben daarmee een bredere, maatschappelijke betekenis. Terrassen staan echter vaak in de openbare ruimte en daardoor kunnen ze hinder opleveren. Een goede afweging tussen de mogelijkheden voor terrassen en ander gebruik van de openbare ruimte is dan ook belangrijk om veilige en prettige situaties te houden.

Ward: “Deze week zijn we gestart met de externe klankbordgroep met vertegenwoordigers van de horeca in Maassluis. Behalve met deze werkgroep bespreken we het beleid een aantal malen ambtelijk en bestuurlijk, en voeren we een-op-eengesprekken met diverse afdelingen binnen de gemeente en met politie en brandweer en dergelijke. Na deze gespreksronde nodigen we ondernemers, ook van buiten de horeca, en omwonenden uit voor een omgevingsdialoog. Het leuke van terrassen en terrassenbeleid is dat ontzettend veel vakgebieden en partijen relevant zijn. Het vraagt dus om goede afstemming.”

“Toen wij de eerste keer in Maassluis waren, was het niet echt terrassenweer, maar we zagen wel dat Maassluis een mooi historisch centrum heeft, waar het met mooi weer goed toeven is. De ligging aan het water draagt daar natuurlijk ook zeker aan bij. Bij onze tweede bezichtiging was het wel een mooie zonnige lentedag. Toen werden de potenties helemaal duidelijk!”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie