Een werkdag die begint met pinguïns en olifanten kijken: dat is niet een gemiddelde donderdag voor DTNP. Afgelopen donderdag stonden Pieter en Daan op het Nationaal Verkeerskundecongres (NVC) in Burgers' Zoo. Hier gaven zij samen met Michiel Brouwer van Studio Verbinding een workshop over de resultaten van hun onderzoek voor de Open Oproep: Wegen naar Welzijn. Het uitgangspunt? Waarom wij de term mobiliteitstransitie niet meer gebruiken, en in plaats daarvan een rechtvaardige reisrevolutie in gang willen zetten.
Daan: “Wij zijn erg trots op de resultaten van ons onderzoek. In ons manifest stellen we voor om écht op een andere manier te kijken naar de mobiliteitstransitie, en juist ook in het landelijk gebied afscheid te nemen van de privéauto. Om dit verhaal op zo’n podium te kunnen delen, met mensen die dagelijks keuzes maken over hoe we onszelf verplaatsen, is gaaf. Volgens mij hebben we de mensen in de zaal geïnspireerd met onze ideeën. Al geef ik eerlijk toe, sommigen schrokken toch ook een beetje van ons radicale uitgangspunt. In ieder geval hebben we als gekke mieren de kantoortijgers aardig weten te kietelen.”
Het ietwat broeierig zaaltje, met uitzicht op de overdekte Burgers’ Bush, was met ruim 30 mensen goed gevuld. Een divers gezelschap bovendien: ambtenaren van provincies en gemeenten, mobiliteitsadviseurs en studenten die zelf ook met het onderwerp van bereikbaarheid bezig zijn. Het zorgde voor een energieke workshop met levendige discussies over een eerlijker vervoerssysteem, en de obstakels die daarbij overwonnen moeten worden.
Pieter: “Het was tof om op het NVC tussen alle andere, veelal technische workshops een vernieuwend verhaal te brengen. We zijn er volgens mij goed in geslaagd de aanwezigen wakker te schudden over de onrechtvaardigheid van ons huidige vervoerssysteem, en te laten zien dat sterk openbaar vervoer in het landelijk gebied eigenlijk helemaal niet zo duur is. De complimenten die we achteraf vanuit verschillende hoeken kregen namen we natuurlijk graag in ontvangst. De volgende stap is dat beslismakers daadwerkelijk rechtvaardigere keuzes gaan maken!”