Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons


Een bewogen jaar

Ons jaaroverzicht en een blik op 2021

Een jaar terug schreven wij in onze eindejaarsnieuwsbrief over een aantal leuke zaken waar we dit jaar mee bezig zouden gaan. Op de agenda van 2020 stond onder andere vervolgonderzoek naar looproutes van bezoekers in middelgrote centra en de publicatie van de derde editie ‘Dynamiek door Beleid’. Het liep even wat anders.

2020 was een bijzonder jaar. Voor ons begon het met een leuk bericht; onze directie werd uitgebreid met twee nieuwe leden: Rik Eijkelkamp en Ward Frielink. Al snel daarop bereikte het coronavirus Nederland en ging het land voor de eerste keer op slot. Een ingrijpende maatregel waar iedereen door geraakt werd.

In deze eindejaarsnieuwsbrief blikken wij terug op een aantal interessante projecten waar wij het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. En ja, corona speelde in veel gevallen een rol, maar daar willen het in dit overzicht eens niet over hebben! Wat we wel doen is, met de toespraak van afgelopen maandagavond vanuit het torentje nog vers in het hoofd, een blik vooruit werpen, het nieuwe jaar in. Want we hebben plannen genoeg!.

Wij hopen dat u evenveel plezier heeft in het lezen van dit (beknopte) jaaroverzicht als wij hadden bij het schrijven ervan!

Wij wensen u ondanks alle beperkingen een heel prettige afsluiting van het jaar en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Met vriendelijke groet

namens het hele team van DTNP
Karel Trommelen

Uitgelichte projecten van 2020

Kraak de stad, breek de boel open!

Met deze aanpak voor het centrum van Geleen werden wij medio oktober als een van de twee teams geselecteerd uit 47 inzendingen voor de vrij denkoefening "De Woonwijk als noviteit" van BNSP en NVTL. Steeds vaker merken wij dat de voor de hand liggende functies al ruim vergeven zijn in centra en dat beleggers en ontwikkelaars niet meer tot actie over gaan. Waar begin je dan met nadenken over nieuwe functies en kansen voor transformatielocaties? Door met bewoners en ondernemers aan de slag te gaan! Geef hen de mogelijkheid om hun woon- en onderneem-omgeving vorm te geven.

Benieuwd wat onze aanpak oplevert? Lees het verslag in de loop van 2021 in de "Blauwe Kamer" en houd onze nieuwsbrief in de gaten. Of bel ons even.

Lees meer over Geleen kraakt Geleen

Peter over Geleen

Hoe we tot die mogelijkheden komen? We zijn nu een interactieve maquette aan het bouwen van het centrum van Geleen. We gaan hopelijk in januari met Geleners een spel spelen aan de hand van die maquette. Je kunt kleine delen van de maquette, bijvoorbeeld een uitbouw, verwijderen en vervangen door iets anders. Zo kraken Geleners het centrum van Geleen letterlijk!

Peter Rosmulder
Stedenbouwkundig projectleider

Hoe staat het met de (voormalige) V&D's?

In 2018 maakten wij een overzicht van het nieuwe gebruik (of leegstand) van de 62 oude V&D-panden. Toen was van 18 panden nog onbekend wat er mee ging gebeuren, of er waren tot dan toe alleen (vage) plannen voor de invulling van de vaak flinke panden op A-locaties. Ter afsluiting van dit jaar deden we die analyse over. En daaruit komt goed nieuws: inmiddels is van 12 van die 18 panden in ieder geval de begane grond weer ingevuld.

Het hele overzicht is hier te lezen

Opnieuw niet het jaar van de Omgevingswet

Over ongeveer 2 weken, op 1 januari 2021, zou de Omgevingswet ingevoerd worden. Op 1 april van dit jaar werd definitief duidelijk dat die invoering opnieuw (voor de derde keer) opgeschoven wordt; inmiddels staat die gepland op 1 januari 2022. Een jaartje later dus.

Veel gemeenten zijn al actief bezig met het opstellen en handelen in de geest van de Omgevingswet. Er worden volop nieuwe Omgevingsvisies gemaakt. De een uitgebreider dan de ander.

Benieuwd naar onze aanpak bij de Omgevingsvisie?

In 2020 hebben we ook weer een goede bijdrage hebben kunnen leveren aan een groot aantal procedures bij de Raad van State. Eén casus is mij heel helder bijgebleven: de grote zaak over twee perifere Decathlons in Zuid-Holland. We ondersteunden de provincie bij de besluitvorming over deze winkels. Na een jarenlange procedure lijkt er nu duidelijkheid te zijn gekomen: de Raad van State oordeelde dat de provincie Zuid-Holland haar besluit over twee grootschalige sportwinkels in de periferie goed had onderbouwd en ontheffing daarvoor dus inderdaad mocht weigeren.

Ward Frielink
Directeur DTNP

Van visie naar transformatie

Ook het afgelopen jaar stelden wij weer vele sectorale visies (bijvoorbeeld voor detailhandel, horeca, en toerisme en recreatie) en gebiedsvisies op (bijvoorbeeld centrumvisies en omgevingsvisies). Een kleine greep:


  • Sectorale beleidsvisies voor onder andere Westland, Capelle aan den IJssel, Goirle, West Betuwe, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Langedijk, Uithoorn, Amstelland-Meerlanden en Hoorn;
  • Gebiedsvisies voor Assen, Venlo, Kampen, Nieuwkoop, Eersel, IJmuiden en Buitenpost;

Wij zien dat, met het groter worden van de problemen en het toenemen van de urgentie, een grotere groep gemeenten op daadkrachtige wijze aan de slag gaat met het verminderen van detailhandelslocaties en -meters.

De vraag die wij dan weleens krijgen: we willen meters gaan saneren zonder planschade, hoe moet dat? Deze vraag kan, met ons stappenplan, redelijk eenvoudig beantwoord worden.

Benieuwd naar ons stappenplannen? Lees er hier meer over.

2021: het jaar van...
...doordachte keuzes

Voor veel ondernemers, zowel in de horeca als detailhandel, eindigt het jaar in mineur. Horeca-ondernemers moesten al een tijd hun deuren sluiten; voor veel winkelondernemers was de sluiting er opeens afgelopen dinsdag (15 december). Traditioneel is de decembermaand een belangrijke maand om omzet te draaien. Ondernemers krijgen daarmee relatief gezien een veel grotere klap te verwerken dan wanneer de sluiting op een ander moment in het jaar zou vallen. Tot nu toe valt het aantal faillissementen in de detailhandel en horeca heel erg mee. Sterker nog, er zijn minder zaken failliet gegaan dan in een normaal jaar. Een belangrijke verklaring daarvoor ligt bij de steunmaatregelen van het Rijk. Maar op een gegeven ogenblik stopt dat.

Centra in het hele land staan al langere tijd onder druk en veruit de meeste centra moesten pre-corona al een antwoord formuleren op (dreigende) leegstand en afnemend programma. Met de klappen die nog te verwachten zijn door corona worden de opgaven urgenter dan ooit. Onze oproep: weersta de verleiding om komend jaar, en zeker de komende maanden, overhaaste besluiten te nemen, en gebruik juist de komende maanden om doordachte keuzes te maken voor een structurele toekomst. Elk centrum is anders en daarmee is ook de oplossing in elk centrum anders. Soms is het verstandig in een centrum te streven naar een kleiner en compacter publiekshart; andere centra zijn weer meer gebaat bij een vermenging van functies; en vaak is het ook beide.

Recent bracht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een publicatie uit over de economische vitaliteit in onze binnensteden en de impact van corona met de treffende titel: 'Veerkracht op de proef gesteld'. Een van de conclusies uit dat rapport: de korte- en langetermijneffecten voor binnensteden zijn verschillend per type stadscentrum. Belangrijker nog, het aanpakken van opgaven is geen blauwdruk. Elk stadscentrum is weer net anders, staat voor net andere uitdagingen en keuzes en zal zijn eigen aanpak moeten formuleren.

Leestip! Onze analyse van 'Veerkracht op de proef gesteld'

Wij hebben, net als iedereen, een bijzonder jaar achter de rug. Wel kijken we positief terug op de uiteenlopende projecten die we samen met de opdrachtgevers succesvol hebben afgerond. Zo hebben we weer een flink aantal gemeentes kunnen helpen bij het vitaal houden van hun centrum. Maar ook in de onderbouwing en het beschrijven van de effecten van een nieuwe supermarkt of een bouwmarkt, de nieuwe opstelling van een warenmarkt, het beleid voor parkeren of standplaatsen en de transformatie van een winkelstrip hebben wij weer met veel plezier onze tanden gezet. Wij hopen hier volgend jaar weer met zijn allen in goede gezondheid mee verder te kunnen gaan en wensen u hetzelfde! Nog een leuk weetje ter afsluiting: in dat nieuwe jaar vieren wij ons 25-jarig jubilieum! Daar komen we later uiteraard nog uitgebreider op terug.

Rik Eijkelkamp
Directeur DTNP

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie