Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Verkenning noordelijke stadsentree Dokkum

Inpassing publiekstrekkers uitdagend in historische binnensteden

Het dagelijkse (boodschappen)aanbod is steeds belangrijker in middelgrote centra; supermarkten fungeren er in toenemende mate als publiekstrekker. In een historische binnenstad is inpassing van een dergelijk grootschalig programma echter niet altijd mogelijk. In vestingstad Dokkum deed DTNP daarom onderzoek naar de potentie van de Noordelijke Stadsentree: hoe kan deze supermarktlocatie (net buiten de binnenstad) zo optimaal mogelijk ingezet worden om bezoekers te verleiden tot een centrumbezoek?

Het entreegebied als visitekaartje: uitstraling én gebruiksgemak

De centrumbezoeker kan in Dokkum de vesting betreden via vier stadspoorten. De noordelijke stadsentree (via de Aalsumerpoort) heeft hierbij een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de andere entrees: goed bereikbaar, parkeergelegenheid en een supermarkt direct in het schootsveld van de omwalling. De supermarktbezoeker die hier uit de auto stapt, ziet de binnenstad liggen! Op dit moment wordt combinatiebezoek tussen supermarkt en binnenstad niet gestimuleerd; de gemeentelijke parkeergarage blokkeert het zicht op het centrum en de looproute naar de stadspoort is omslachtig.

DTNP onderzocht, in samenwerking met lokale (landschaps)architecten, hoe deze plek wel zou kunnen uitgroeien tot hét visitekaartje van Dokkum. Via een variantenstudie kwam een halfverdiepte parkeergarage als beste optie naar voren. Het parkeerdek wordt hierbij gebruikt als ‘steppingstone’ tussen supermarkt en binnenstad. Vanaf hier brengt een directe looproute, die aansluit bij bestaande zichtlijnen, de stad gevoelsmatig dichterbij. Door naast de nieuwe voetgangersbrug ook een aanlegsteiger op te nemen in het ontwerp ontstaat er een aantrekkelijk en compleet entreegebied, als visitekaartje voor het centrum.

Project in beeld

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie