Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Haalbaar programma Shopping Center Overvecht Utrecht

Monofunctioneel stadsdeelcentrum Utrecht Overvecht

Het ‘Shoppingcenter Overvecht’ is een groot monofunctioneel stadsdeelcentrum: 94% van het winkelvloeroppervlak is gevuld door winkelfilialen. Naast dit centrum wordt op het terrein van de voormalige Nederlandse Pakketdienst (NPD) een grootschalig woonproject gerealiseerd met voorzieningenplint. Deze ontwikkeling, de dynamiek in de omgeving (Leidsche Rijn, Hoog Catharijne, Bison SC) en de landelijke trends in de winkelmarkt waren voor de CVVE van SC Overvecht en de gemeente Utrecht aanleiding om onderzoek te laten doen naar het toekomstig haalbare aanbod publieksfuncties.

Stadsdeelhart: commerciële én maatschappelijke potenties

Het winkelaanbod in het centrum functioneerde in 2017 nog redelijk tot goed. Meerdere ontwikkelingen wijzen er echter op dat de toekomst als winkelcentrum er minder rooskleurig uitziet. Het gebied zal de transitie van Shopping Center naar stadsdeelhart moeten maken.

DTNP heeft met diepgaande koopstromenanalyses inzichtelijk gemaakt hoe de positie van het winkelcentrum zal veranderen. Zo is de saneringsopgave voor de detailhandel onderzocht (in omvang en locaties), evenals een kansrijke winkelstructuur. De mogelijkheden voor toevoeging van commerciële functies (horeca, kapper, uitzendbureau, speelparadijs, sportschool, wasserette, etc.) en maatschappelijke functies (zorg, educatie, buurtcentrum, bibliotheek, etc.) zijn zowel vanuit de bevolkingsgroei van Overvecht als vanuit de concentratie van reeds bestaande wijkfuncties beredeneerd en berekend. Voor de verschillende delen van het Shopping Center zijn gebiedsprofielen en saneringsopgaven opgesteld, waardoor een nieuw ruimtelijk toekomstbeeld is ontstaan.

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie