Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Begeleiding traject uitbreiding Stadshagen Zwolle

Omvang en branchering uitbreiding

Winkelcentrum Stadshagen is nu al een van de grotere wijkwinkelcentra van Zwolle. De wijk Stadshagen zal in de komende 10 à 15 jaar doorgroeien tot ruim 30.000 inwoners. De mogelijkheden voor winkelaanbod veranderen daarmee. DTNP is gevraagd om advies over de omvang en branchering van het toekomstige commerciële programma van het centrum te geven.

Het bepalen van een passende omvang van (de uitbreiding van) een winkelcentrum is geen exacte wetenschap. Op verschillende wijzen berekenden we wat een passende omvang kan zijn: typen inwoners, trends en ontwikkelingen in de winkelmarkt, distributieplanologisch onderzoek (dpo), benchmarkanalyse en onze eigen DTNP-formulebank (vestigingseisen van formules). We kwamen hiermee tot een kwantitatieve benadering van de mogelijke uitbreiding van winkels en horeca met circa 5.100 tot 6.500 m² bvo. Mede op basis van dit onderzoek heeft de gemeente Zwolle, via een openbare aanbesteding, projectontwikkelaars uitgenodigd om een uitbreidingsplan op te stellen.

Voorzitter branche­adviescommissie: beoordelen inschrijvingen

De inschrijvingen van ontwikkelaars zijn onder andere beoordeeld door de brancheadviescommissie (BAC). Als voorzitter van de BAC hebben we de gemeente geadviseerd over de kwaliteit van de ingediende plannen, waarbij we de volgende vragen beantwoordden: ontstaat met dit plan een brancheprofiel dat toekomstgericht is, past het plan bij de verzorgingsfunctie van Stadshagen, is het voorgestelde aanbod gevarieerd en complementair (niet meer van hetzelfde)? Verder keken we of rekening gehouden was met de belangen (waaronder uitbreidingswensen) van zittende ondernemers en of er een evenwichtige verdeling van branches en publiekstrekkers over het gehele winkelcentrum ontstaat (oud en nieuw).

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie