Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Vakkennis

DTNP biedt geactualiseerde handleiding winkelbeleid: 'Dynamiek door beleid '


Veel winkelgebieden hadden voor de coronacrisis al problemen. Het aantal bezoekers liep terug, omzetten stonden onder druk. Leegstand en verloedering namen zichtbaar toe. Schaalvergroting, filialisering en internet veranderden de winkelmarkt ingrijpend. Bovenop dit alles kwam afgelopen jaar de coronacrisis. Veel winkels moeten voor langere tijd gesloten blijven. Wat kan de overheid doen om toch de voorzieningen op peil en de centra aantrekkelijk te houden? En welk beleid is toegestaan volgens de Europese Dienstenrichtlijn en recente jurisprudentie?

Met een praktische handleiding wil InRetail gemeenten en provincies helpen een crisis in de winkelmarkt en verloedering van centra te voorkomen. Dit handzame rapport is geschreven door DTNP en is in 2011 voor het eerst aangeboden aan alle provincies en gemeenten in Nederland. In 2015 is het geactualiseerd. Inmiddels zijn we een paar jaar verder, maar de handleiding is nog steeds zeer van belang. Leegstand neemt toe op alle typen winkellocaties en de markt heeft behoefte aan duidelijke kaders van gemeenten en provincies, zodat ze op de gewenste locaties weer durven te investeren. Eenduidige keuzes in het ruimtelijk detailhandelsbeleid zijn dringend nodig.

Het rapport 'Dynamiek door beleid' sluit ook nu weer af met een praktisch ABC waarmee overheden (en marktpartijen) aan de slag kunnen. Het geeft de 'zeven gouden tips' voor detailhandelsbeleid en voor kansrijke winkellocaties, en strategie├źn om kansarme locaties af te bouwen. Het rapport is voor iedereen gratis op onze site te downloaden.

Meer informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie