Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Toekomstvisie Voorstraat Kollum vastgesteld

De Voorstraat weer in de verf zetten als hét economisch vitale visitekaartje van Kollum waar bewoners, streekbezoekers en toeristen goed worden gefaciliteerd. Dat was het doel van de toekomstvisie die DTNP samen met lokale betrokkenen en de gemeente Noardeast-Fryslân voor deze historische slagader van Kollum opstelde. De toekomstvisie is onlangs, als onderdeel van de Omgevingsvisie, door de raad vastgesteld.

DTNP-projectleider Rik Eijkelkamp is blij met het nieuws dat de toekomstvisie nu is vastgesteld: “De Voorstraat was altijd dé winkelstraat van Kollum, maar ook hier zijn de landelijke trends helaas zichtbaar. Doordat de ruimtelijke relatie ontbreekt met het winkelcluster vol publiekstrekkers aan de Mr. Andreaestraat met onder andere supermarkten, Action, Hema en Kruidvat, komen niet alle winkelbezoekers in het historische hart van Kollum. Het is goed dat er nu gericht actie kan worden ondernomen om deze prachtige straat op het podium te hijsen.”

In de Voorstraat zijn meerdere statige monumentale panden te vinden die de rijke geschiedenis van Kollum als middeleeuwse nederzetting aan de verbindingsweg van Dokkum naar Groningen laten zien. Kollum is een typische ‘Vlekke’: een dorp met kleinsteeds karakter. Vanaf eind 16e eeuw kreeg het dorp Kollum zelfs stedelijke instellingen, zoals een Latijnse school, gasthuis en later ook een Waag.

DTNP-adviseur Pieter Bos: “Om de straat gevuld en levendig te houden is in de toekomstvisie het publieksgerichte gebied compacter gemaakt en mag de mix aan functies meer divers. Door op strategische plekken complementaire verblijfsplekken te maken wordt de straat weer de slagader van het dorp. Het moet weer een plek worden waar bezoekers uit de streek, toeristen en vooral inwoners van Kollum zelf heel graag komen. We wensen de gemeente, maar vooral de Kollumers veel succes met de uitvoering van de visie en helpen ze hier graag waar mogelijk verder mee!”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie