Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Krimp-aanpak DTNP in Waalwijk best-practice volgens Dynamis

Dinsdag 19 september ontmoetten vakgenoten in de retailvastgoedsector elkaar in het WTC Amsterdam-Zuid tijdens het congres met de bijzondere titel ‘Krimp zonder Kramp in Retail’. Vijf sprekers gingen in op de krimpende vastgoedmarkt voor retail. Er werd stil gestaan bij macro-ontwikkelingen en best-practices.

Een van de sprekers was Dynamis, vastgoedmarktonderzoeker voor onder andere de retailmarkt. Hun belangrijkste conclusie: krimp van de winkelvastgoedmarkt wordt in veel gemeenten nog niet voldoende geaccepteerd. Gelukkig zijn er enkele gemeenten waar het volgens hen wel goed gaat. De best-practice was Waalwijk: één van de weinige middelgrote gemeente die de krimp van retail hebben geaccepteerd en die daar actief beleid op voeren.

Voor de gemeente Waalwijk stelde DTNP dat beleid, in de vorm van een centrumvisie, op. Wij hebben gemeente, ondernemers en eigenaren doen inzien dat de regiofunctie van hun centrum kleiner is geworden en dat het centrum een meer lokale functie heeft gekregen. Dat betekent dat het boodschappenaanbod in het centrum versterkt moet gaan worden. In de centrumvisie hebben we daarnaast onderbouwd dat uitgegaan moet worden van 10.000 m² minder ruimte voor commercieel programma in het centrum, en dat bestaande leegstand niet meer als vanzelf wordt ingevuld.

Met ondernemers én eigenaren uit kleine deelgebieden hebben we meerdere keren bij elkaar gezeten en zijn we gaan kijken naar de toekomstige mogelijkheden van elk gebied. Er is daarbij dus ook gekeken naar de kansen voor transformatie naar onder andere wonen. Vanwege het versnipperde vastgoedeigendom is dat geen makkelijk proces. Maar door juist met elkaar te kijken naar wat wél kan, in plaats van de focus te leggen op 10.000 m² krimp, ontstaat er ook een positief verhaal. Aan dat positieve verhaal kan vervolgens met goede moed worden gewerkt.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie